REPORT GOJKA DRLJAČE

Novo iznenađenje: U Njemačkoj u studenom cijene rasle 6 posto, imaju najvišu stopu inflacije od ‘92.

S obzirom na to da su Nijemci tradicionalno osjetljivi na snažni rast cijena, to u Njemačkoj počinje predstavljati ozbiljno političko pitanje
 Florian Gaertner/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemačka inflacija je prema prvim podacima za studeni dosegla 6 posto u odnosu na godinu dana ranije, to je najviša stopa inflacije od 1992. godine. Radi se o inflaciji mjerenoj harmoniziranim indeksu cijena. S obzirom na to da su Nijemci tradicionalno osjetljivi na snažni rast cijena zbog povijesnih iskustava u 20-ima i 40-im godinama prošlog stoljeća, to u Njemačkoj počinje predstavljati ozbiljno političko pitanje te se pojačava pritisak sindikata na rast plaća.

Uz to, Nijemci pak pojačavaju pritisak na Europsku središnju banku da objasni zašto misle da je prerano zaustaviti krajnje popustljivu monetarnu politiku koja praktično traje još od zadnje financijske krize. U toj raspravi s centralnom bankom često se zaboravlja kako su se tijekom recesije izazvane pandemijom središnjoj banci pridružile i fiskalne politike na razini koja ranije nije bilježena, a Njemačka je tu bila jedan od šampiona.

Prema potrošačkom indeksu cijena Destatisa njemačka inflacija u studenom dosegla je 5,2 posto.

Treba znati da procjena kretanja inflacije u Njemačkoj dolazi puno ranije nego što je to u stanju napraviti Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj. Mi ćemo podatak za studeni čekati do sredine prosinca. Navodno Hrvatska narodna banka priprema reviziju procjene godišnje inflacije naviše, što će također objaviti u prosincu.

U Europskoj središnjoj banci ostaju uporni s tezom kako je ova inflacija u eurozoni i dalje prijelaznog karaktera te u Njemačkoj očekuju usporavanje rasta cijena već u sljedećem mjesecu. Valja voditi računa kako ustraju u svojim tezama i pored toga što su poprilično pogriješili u projekcijama inflacije. Trenutačno je inflacija u Eurozoni na 4,4 posto; najviša je u zadnjih 13 godina te puno viša od ciljane inflacije ESB-a koji bi trebao biti 2,0 posto.

Glavni motor inflacije u Njemačkoj bio je rast cijena energije u studenom od 22 posto. Značajan doprinos dala je roba široke potrošnje s rasom od 5,2 posto te hrana s 4,5 posto.

Njemačka nije usamljeni slučaj. U Belgiji su cijene u studenom porasle 5,6 posto, kao i u Španjolskoj. U razvijenom svijetu inflacijski lider i dalje su Sjedinjene države s 6,3-postotnim rastom cijena u listopadu, što je najviše u tri desetljeća.

I dalje nitko ne razgovarati o ozbiljnom zaoštravanju monetarne politike, niti vlasti počinju raspravljati o tome jesu li fiskalni stimulansi ipak bili pretjerani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 13:11