Niže epitete

Novinarka britanskog Guardiana istražila Istru: 'Ovo je Toskana za milenijalce'

Hrana je pod utjecajem Italije, ali bitno povoljnija, zbog toga privlači mlađe turiste kojima je susjedna Italija preskupa
 Jasna Buić / HANZA MEDIA

Istra, povoljni kutak Hrvatske, mogla bi postati nova Toskana, piše novinarka britanskog Guardiana Eva Wiseman i pita se “je li Istra savršena destinacija za odmor?”

Rovinj, 100814.
Grisia, najpoznatija izlozba na otvorenom u Hrvatskoj koja se odrzava  u istoimenoj ulici, koja  spaja glavni gradski trg i Crkvu Svete Eufemije. Akademski umjetnici, amateri i djeca izlazu svoja umjetnicka djela mnogobrojnoj publici. Ove godine je prvu nagradu osvojio Bruno Mascareli,  drugu nagradu je osvojio Danilo Ducak a tecu Boris Bucan.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Obilazeći istarske gradove poput Rovinja, Pule i Buzeta, britanska novinarka u članku u Guardianu zaključuje da bi hrvatski poluotok mogao postati nova Toskana za milenijalce. Kaže "automobili su ovdje zabranjeni, ulice preuske, a kamenje previše ispolirano". Hrana je, veli, pod utjecajem Italije, ali bitno povoljnija. Zbog toga privlači mlađe turiste kojima je susjedna Italija preskupa. No primjećuje da je vrlo malo Britanaca, usprkos nedavno uvedenim jeftinim letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva do Pule.

Pula, 080912.
Priprema pulske Arene za hokejaske utakmice koje ce biti odigrane u rujnu u sklopu regionalne Ebel lige. Medvescaku u goste dolaze 14. rujna slovenska Tilia Olimpija, a 16. rujna austrijski Vienna Capitals. Prvi put u povijesti hokejske utakmice odigrat ce se u povijesnoj gradjevini kao sto je pulska Arena. Postavljene su tribine koje su gledaliste prosirile u krug arene, a moci ce primiti oko osam tisuca gladatelja. Centralni dio, tj. igraliste se vec nekoliko dana zaledjuje. Novonastali led je zasticen srebrnom folijom kako se ne bi topio na suncu.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Pulska Arena

Pulska Arena, u kojoj su se nekad održavale gladijatorske borbe, piše, danas služi kao pozornica za brojne koncerte i filmske festivale. U Buzetu je, pak, upoznala obitelj iza radnje “Prodan Tartufi” pa kaže da tamošnje šume imaju “jedno od najbogatijih tla u svijetu s bijelim tartufima”.

Rovinj, 220414.
Rovinjski hoteli s pet zvjezdica Lone i Monte Mulini dobili su jednako luksuznu plazu. Turisticka tvrtka Maistra uredila je obalu ispod hotela Lone i Monte Mulini. Investicija je vrijedna 25 milijuna kuna. Radovi su zapoceli u listopadu, a sada su u samoj  zavrsnici. Obala u duzini od 200 metara uredjuje se tzv. tehnikom bijelog betona a za novu pjescanu plazu dopremili su 300 do 400 kamiona pijeska te izgradili dva lukobrana. 
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX
Rovinj, plaža

“Povratak u Rovinj, gdje kameni grad ružičasto sjaji kako sunce zalazi, skačemo na plažu da se ohladimo. Te noći jedemo svježu ribu na rubu litice, promatrajući starce kako rone u vodi ispod", niže epitete Wiseman.

Od osnovnih informacija navodi da su povratni letovi iz Londona za Pulu s Ryanairom 83 funte (720 kuna). Dvokrevetne sobe u rovinjskom Grand park hotelu stoje 155 funti (1350 kuna) s doručkom.

Rovinj, 040715.
Ulica Pietra Ive.
Ljetna patrola Rovinj.
Na fotografiji: pogled na Svetu Eufemiju.
Foto: Niko Goga / CROPIX
Niko Goga / CROPIX
Rovinj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:57