Proširenje primjene ugovora

Novim kolektivnim ugovorima građevinski i ugostiteljski radnici imat će veće plaće

Želi se postići ujednačeni i viši standardi u sektoru te suzbiti nelojalna konkurencija
Ilustracija
 Duje Klarić / Hanza Media

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavila okvir za uređenje radnih odnosa i uvjeta poslovanja s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda u sektoru graditeljstva i ugostiteljstva i suzbijanja nelojalne konkurencije.

- Proširenje primjene znači da su svi obrti i tvrtke u Hrvatskoj koje posluju u navedenim sektorima obvezne unijeti pozitivnu promjenu u pravima radnika, a bolji radni uvjeti i povećanje standarda zaposlenika preduvjeti su borbe protiv rada na crno i odljeva kvalitetnih i stručnih ljudi – objasnio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Naime, krajem veljače HUP-Udruga poslodavaca u graditeljstvu i Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisali su Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo prema kojima se povećava osnovica za plaću s ciljem ujednačavanja uvjeta rada u građevinarstvu Hrvatske s uvjetima razvijenih zemalja zapadne Europe.

- Proširenjem primjene I. Izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za graditeljstvo kojima smo ugovorili veće plaće poboljšat će se položaj građevinskih radnika radi motiviranja kvalitetne stručne radne snage na zapošljavanje u graditeljstvu u Republici Hrvatskoj i sprječavanja daljnjeg iseljavanja te unaprijediti učinkovitost sektora. Osnovica za plaću svih građevinskih radnika u Hrvatskoj time iznosi 3.750 kuna te se uvećava za pripadajuće dodatke prema tarifama i uvjetima rada. Osnovna plaća u graditeljstvu mora se u najkraćem roku povećati na minimalno 5.000 kuna, s time da je prethodno potrebno mijenjati pojedine odredbe Zakona o radu po pitanju određenih prava iz radnog odnosa koje se zlorabe u odnosu na poslodavce – dodao je Mirko Habijanec, predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva.

Također, u ožujku 2018. HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma i Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sklopili su Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji, među ostalim, donosi značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja.

Kroz novi Kolektivni ugovor ugostiteljstva iz ožujka 2018. dogovorene su izmjene na tragu tržišnih kretanja, potreba i trendova u ugostiteljskoj djelatnosti te je ugovoreno povećanje plaća od 10 posto. Ugovoreni su novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.700 kuna za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara i sličnih poslova. Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima.

Trebalo bi naglasiti i da se proširena primjena odnosi i na poslodavce i građevinske radnike iz drugih zemalja koji radove izvode na teritoriju Republike Hrvatske te oni stoga neće predstavljati nelojalnu konkurenciju domaćim radnicima i izvođačima radova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:20