Program ruralnog razvoja

Novih 208 ugovora poljoprivrednicima vrijednih gotovo 26 milijuna kuna

Ravnateljica agencije Matilda Copić i ministrica Marija Vučković
 Ranko Šuvar / CROPIX

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u utorak je na adrese poljoprivrednika diljem Hrvatske poslala 208 novih ugovora za nekoliko mjera iz Programa ruralnog razvoja, s potporama ukupno vrijednim gotovo 26 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Najveći broj ugovora, njih 193, poslan je za operaciju 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, vrijednih 21,5 milijuna kuna, pri čemu je svakom poljoprivredniku odobreno 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, a koji će taj novac iskoristiti za ulaganja u razne aktivnosti na svojim OPG-ovima. Naime, pomoću odobrenih sredstava u okviru te operacije financira se kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, gradnja i opremanje prostora, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizanje višegodišnjih nasada, a mogu se izgraditi i opremiti objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, kaže se u priopćenju.

Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja RH korisnici su pokazali najveći interes upravo za taj tip operacije, a ukupno je zaprimljeno 6.013 prijava. Početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na natječaj, povećana je na 474,3 milijuna kuna, čime se može financirati 4.261 projekt, dodaje se.

Za operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture poslana su 3 ugovora vrijedna 1,4 milijuna kuna. Time će korisnici izgraditi poučne staze, male rekreacijske objekte, vidikovce, skloništa te postaviti informativne ploče, a sve u svrhu javne dobrobiti i rekreacijske vrijednosti šuma te povećanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja i održivog upravljanja šumskim ekosustavima, kao i očuvanja i poboljšanja biološke raznolikosti.

Do sada je na drugom natječaju za tu operaciju ugovoreno 86 projekata, vrijednih više od 56 milijuna kuna, ističe se u priopćenju.

Novih 8 ugovora u vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna poslano je i za operaciju 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru tovnog govedarstva. Do sada su ugovorena 2 projekata u vrijednosti od gotovo 555.000 kuna.

Ugovorena su i 4 projekta s korisnicima operacije 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja se provode putem lokalnih razvojnih strategija odabranih LAG-ova unutar podmjere 19.2., vrijedna više od milijun kuna, zaključuje se u priopćenju iz tog ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 07:07