pojačan interes

Novi zaplet u Jadroplovu: Smjenjuje se uprava i zaustavlja započeti proces dokapitalizacije

Nadzorni odbor splitskog brodara na današnjoj bi sjednici trebao smijeniti staru Upravu i imenovati novog predsjednika Uprave
Branimir Kovačević
 Tom Dubravec/Cropix

Iako je u medijima objavljeno da je smijenjena Uprava Jadroplova i postavljena nova, to se prije sjednice Nadzornog odbora splitskog brodara ne može dogoditi.

Sjednica NO-a je sazvana za danas u 14 sati. Trebala je raspravljati o izvješću Uprave o dokapitalizaciji i odobriti gradnju dva broda u kineskom brodogradilištu. Planirano je da se novcem od dokapitalizacije financira njihova gradnja. Sada je sasvim izvjesno da je Upravno vijeće CERP-a uputilo prijedlog Nadzornom odboru Jadroplova za smjenu Branimira Kovačića, predsjednika Uprave Jadroplova, i člana Uprave Marija Radačića. S obzirom na raspoloženje i odluku Upravnog vijeća CERP-a, očekuje se da će se na dnevni red uvrstiti točka o smjeni Uprave i da će na mjesto predsjednika Uprave biti imenovan Ivan Pavlović, poznat kao ministar pomorstva i veza u Vladi Zlatka Mateše te do odlaska u mirovinu predsjednik Uprave Luke Ploče.

Dokapitalizacija

Vjerojatno će na sjednici NO-a i formalno zaustaviti proces dokapitalizacije, iako je proces došao u završnu fazu. Možda će to biti nužno jer je predsjednica NO-a podnijela ostavku i osporava zakonitost zaustavljanja procesa dokapitalizacije te tvrdi da se NO uopće nije sastao prošli tjedan. Proces je došao do razine da je Uprava Jadroplova, koju je za to ovlastio isti NO, odbacila jednu ponudu te dvije ponude procijenila nevažećima - radi se o tri ponude za preuzimanje svih ponuđenih dionica. Uprava je poslala kontraponude za 12 investitora u iznosu od 26 kuna po dionici koliko je ponudio jedan potencijalni investitor kojemu je ponuda prihvaćena.

Ivan Pavlović je potvrdio da je prihvatio ponudu, ali kaže da nije baš najbolje upoznat sa stanjem Jadroplova.

Dioničari

"S obzirom na iskustvo koje imam, moći ću nešto više reći za sedam dana nakon što me imenuju. Logično je da se najprije upoznam sa stanjem u kojem se nalazi Jadroplov", izjavio je Pavlović koji je demantirao da je razgovarao s mirovinskim fondovima o ulasku u vlasničku strukturu Jadroplova. - Vjerojatno mirovinske fondove ne zanima shipping, a nije ni moje da ja o tome odlučujem - rekao je.

Država je jedan od dioničara i ima oko 70 posto dionica Jadroplova. Ostatak imaju mali dioničari. Da je uspjela dokapitalizacija, odnosno da su prihvaćene ponude 12 investitora, država bi preko CERP-a imala 39 posto dionica, novih 12 dioničara, od kojih je šest fizičkih osoba, doseglo bi 49 posto udjela, a dosadašnji mali dioničari imali bi ostatak.

Pojačan interes za Jadroplov nastao je nakon što se oporavilo tržište rasutih tereta, pri čemu su vozarine narasle s 2000 dolara na gotovo 22.000. Do tog trenutka Jadroplov su svi izbjegavali u širokom luku. Novi direktor Jadroplova Ivan Pavlović očito će zaustaviti proces dokapitalizacije i raspisati novi javni poziv. Možda će takvu obvezu preuzeti Nadzorni odbor. Upućeniji smatraju da je Tankerska plovidba sada u najizglednijoj situaciji da preuzme Jadroplov. Ako to ne bude Tankerska plovidba, onda ćemo doznati koji se novi igrač uključio u igru.

Tankerska je već dvaput pokušala preuzeti Jadroplov

Jadroplov je 90-ih godina i početkom ovog milenija bio rame uz rame Tankerskoj i Atlantskoj plovidbi. Sada se ne može usporediti s te dvije kompanije. Ključna je razlika što su se te dvije privatizirale. Nejasno je zašto su svi pokušaji privatizacije Jadroplova dosad propali. Samo je zadarska Tankerska plovidba već dva puta pokušala preuzeti Jadroplov. Posljednji je put ponudila 240 milijuna kuna i 210 milijuna kuna ulaganja za državni paket u Jadroplovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:04