Promjene

Novi zalet najvećeg poslodavca u Dalmaciji: 'Da, pripremamo se za izlazak na burzu'

U viziji vlasnika i najbližih suradnika jasna je namjera da holding društvo Tommy 1992 preuzme iz ostalih društava sve službe koje bi radile servis prema ostalim tvrtkama unutar kompanije
Tomislav Mamić, hrvatski poduzetnik, predsjednik Nadzornog odbora i vlasnik splitskog trgovinskog lanca Tommy
 Saša Burić / CROPIX

Najveći poslodavac u Dalmaciji, Tommy Grupa upravo je završila s procesom unutarnjeg preustroja čija je završna faza započela koncem rujna prošle godine. Jedini je osnivač Tomislav Mamić.

Time je, Tommy 1992 postao krovno društvo koje je preuzelo upravljanje kompletnom imovinom na čelu s osnivačem Tomislavom Mamićem. Ono također priprema i razvija investicije svih povezanih društava, daje strateške odrednice i zadaje ciljeve ostalim tvrtkama, koordinira, kontrolira i unaprjeđuje suradnju povezanih društava, te određuje i nameće modele i standarde korporativnog ponašanja.

– U sustavu povezanih društava nismo imali optimalnu koordinaciju, a nismo imali ni sinergijske učinke kakvi bi bili očekivani s obzirom na vlasničku strukturu. Stvorili smo, stoga, pretpostavke da možemo nastaviti s procesom strateškog povezivanja, postavljanja standarda i modela upravljanja. Želimo i moramo raditi kao jedan tim, razmišljati i raditi imajući u vidu dobrobit sustava, ne samo pojedinačnih tvrtki, a Tommy 1992 diktirat će dinamiku i ritam – objašnjava Mamić.

U viziji vlasnika i najbližih suradnika jasna je namjera da holding društvo Tommy 1992 preuzme iz ostalih društava sve službe koje bi radile servis prema ostalim tvrtkama unutar kompanije. Prema tom modelu u pojedinim tvrtkama, članicama grupe ostat će samo službe računovodstva i financija, dok bi službe marketinga, ljudskih resursa, pravna i tehnička služba bile smještene u krovnom društvu, piše Slobodna Dalmacija.

Upravljanje na razini grupe odražavat će se kroz strateško usmjeravanje, centralno upravljanje, zajedničke službe, fokusiranje na razvoj i realizaciju potencijala i sinergiju.

U trenutku transformacije Tommy Grupa bilježi i sjajne poslovne rezultate. Tri brojke pokazuju trenutnu snagu kompanije – 3,6 milijardi kuna godišnjeg prihoda, 4700 zaposlenih i 250.000 kupaca dnevno, a osnivač dodaje kako se grupacija priprema i za izlazak na burzu.

– Da. Ovim promjenama napravili smo i pripremu za izlazak na financijska tržišta za prikupljanje kapitala ako procijenimo da će biti potrebno. To isključivo ovisi o tome koliko ćemo imati pripremljenih investicija i projekata u razvojnom smislu – kaže Mamić.

Tommy je, kroz svoj razvoj, uvijek težio stabilnom i kontroliranom rastu bez velikog izlaganja financijskim tržištima. Razmišlja li se o prikupljanju kapitala prodajom manjinskih udjela ili nekih dijelova tvrtke?

– Naša poslovna politika uvijek je bila da stabilan rast i razvoj što manje vežemo uz izloženost prema financijskim institucijama. Sada smo spremni za izlazak na burzu te u varijanti prodaje manjinskog udjela kroz IPO možemo prikupiti 150-200 milijuna eura za snažan investicijski ciklus.

Pojačanja

Tommy Grupa, ističe njezin vlasnik, ostaje obiteljska tvrtka koja nije na prodaju. Poslovanje je tijekom desetljeća uvelike nadraslo početne okvire, ali u upravnim strukturama i sa zaposlenicima i dalje se održava svojevrsni obiteljski odnos. Fluktuacija kadra kompaniji nije svojstvena, a kadrovske promjene više su vezane uz dolaske nego odlaske. U nadzorne odbore tako su, uz dokazane suradnike, sada angažirana i dva značajna pojačanja – prof. Marko Ivkošić i dr. Tomislav Šušnjar.

Kako bi se što lakše i što brže realiziralo postavljene ciljeve, tim je pojačan novim kadrovskim rješenjima, pa je Petar Bašić imenovan direktorom strateških operacija koji je došao s pozicije direktora prodaje tvrtke Roto dinamic, a Dejan Tomić imenovan je članom Uprave Tommy d.o.o. s pozicije izvršnog direktora tvrtke Mansped.

– Smatramo da smo ovim promjenama napravili novi veliki iskorak u kadrovskom i organizacijskom smislu te da ćemo uz planiranu digitalnu transformaciju poslovanja biti spremni za sve izazove koji predstoje. Tommy Grupa ostaje na tragu ostvarenja visokih poslovnih ciljeva i vrhunske kvalitete, daljnjeg rasta i razvoja – naglašava Tomislav Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 22:18