FALI RADNE SNAGE

Novi zakon u Njemačkoj, koji je već na snazi, useljenicima omogućuje da ‘u roku keks‘ dobiju državljanstvo

Skraćen je rok za dobivanje putovnica i uvedena mogućnost dvojnog državljanstva

Ilustrativna fotografija

 Klaus-dietmar Gabbert/Dpa Picture-alliance Via Afp

Nova imigracijska regulativa, sa skraćenim rokom za dobivanje putovnica i mogućnošću dvojnog državljanstva, otvara velike mogućnosti Njemačkoj, rekao je kancelar Olaf Scholz, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa).

“Njemačka ima povijesnu priliku da bude uspješna u privlačenju imigranata”, rekao je kancelar u ponedjeljak navečer, na ceremoniji naturalizacije za nove građane u lučkom gradu Bremenu, piše Fenix Magazin.

Reforma imigracijskih propisa, naime, trebala bi omogućiti Njemačkoj da privuče prijeko potrebnu radnu snagu.

Novi zakon, koji je na snazi ​​od lipnja, posebno agilnim useljenicima omogućuje da nakon samo tri godine dobiju njemačko državljanstvo. Za to moraju pokazati iznimnu sposobnost integracije, dobro se ponašati na poslu i savladati jezik, a pomoći će i aktivnosti poput volonterskog rada.

image

Ilustrativna fotografija

/Shutterstock

Scholz je rekao kako je zadovoljan povećanim interesom za njemačko državljanstvo.

"Svi oni koji ovdje stalno žive, rade i poštuju našu demokraciju trebaju imati priliku postati njemački državljani", rekao je, potom čestitavši naturalizaciju skupini imigranata iz Gvineje, Sirije, Kolumbije, Jordana, Etiopije, Meksika, Gane, Rusija i Ukrajina.

Samo u Bremenu, piše Fenix Magazin, najmanjoj njemačkoj saveznoj zemlji, prošle je godine gotovo 5.800 stranaca zatražilo državljanstvo, u usporedbi s 2.300 u 2020. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:25