Hanfa

Novi Zakon o osiguranju donosi značajne promjene: distributeri će morati na edukacije

Najveće novosti odnose se na režim i način distribucije te obvezu edukacije distributera osiguranja
Ante Žigman, predsjednik Uprave HANFA-e
 Goran Šebelić / CROPIX

Novi Zakon o osiguranju donijet će značajne promjene u tom sektoru, a najveće novosti se odnose na režim i način distribucije te obvezu edukacije distributera osiguranja, poručili su u ponedjeljak iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

"Kroz novi Zakon o osiguranju, usvojen na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora, bit će implementirana Direktiva (EU) 2016/97 Europskog parlamenta i Vijeća, poznatija kao IDD direktiva, što će donijeti značajne promjene u sektoru osiguranja. Najveće novosti odnosit će se na režim i način distribucije te obvezu edukacije distributera osiguranja, što će osim društava za osiguranje obuhvatiti i gotovo 20.000 fizičkih osoba - distributera osiguranja koji se nalaze u postojećem registru Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga", navodi se u priopćenju Hanfe.

Kako pojašnjavaju, svi oni koji će se i ubuduće htjeti baviti prodajom osiguranja, morat će ispuniti kvotu od 15 sati obvezne godišnje edukacije, a kako bi i dalje zadržali ovlaštenje Hanfe. Pritom, rok za prilagodbu od godinu dana i ispunjavanje spomenute kvote edukacije računat će se prema datumu dobivanja prve licence, a striktno će se početi pratiti od zakonom predviđenog datuma - 23. veljače 2019.

Primjerice, navode iz Hanfe, ako je datum prvog ovlaštenja zastupnika u osiguranju 3. lipanj 2014. godine, godina u kojoj mora prikupiti 15 sati kontinuirane edukacije, kao jedan od uvjeta za ostanak u registru, podrazumijeva razdoblje od 3. lipnja 2018. do istog datuma iduće, i tako za svaku sljedeću godinu.

Kako predviđa novi Zakon, edukaciju će osim Hanfe moći provoditi i društva za osiguranje, društva za zastupanje u osiguranju, društva za brokerske poslove u osiguranju, Hrvatska udruga osiguravatelja (HUO), sveučilišne institucije te druge pravne osobe u suradnji s navedenima. Pritom se od distributera osiguranja očekuje da odabere edukaciju kod neke od ovlaštenih institucija, a one će nakon provedene edukacije biti obavezne evidenciju o polaznicima i ispunjenoj obavezi dostaviti u registar Hanfe.

Propisana edukacija obuhvaćat će stjecanje znanja, osim o uvjetima osiguranja i važećem zakonodavstvu, i edukaciju iz područja procjene potrebe potrošača, poslovnoj etici, rješavanju pritužbi i odštetnog zahtjeva, poznavanje investicijskih opcija i financijskih rizika, mirovinskog sustava, tržišta štednih proizvoda, sukobu interesa i drugom.

Iz Hanfe poručuju da će, nakon što novi Zakon o osiguranju stupi na snagu, vrlo brzo izraditi i objaviti pripadajući pravilnik, kojim će biti detaljnije propisani svi važni detalji, a više informacija moći će se pronaći i na njihovoj internetskoj stranici.

Navode da se važna promjena odnosi i na obavezu da svi posrednici u osiguranju moraju uspostaviti određene interne procedure za upravljanje proizvodima i procjene rizika svake police osiguranja te o tome voditi pripadajući evidenciju, a u cilju što kvalitetnije zaštite prava osiguranika, to jest potrošača.

Napominju da je registar ovlaštenih distributera osiguranja javno dostupan putem internetske stranice www.hanfa.hr te savjetuju da je prije sklapanja ugovora o osiguranju, uvidom u registar, dobro provjeriti ima li distributer osiguranja odobrenje u nekoj od kategorija za obavljanje poslova distribucije.

"Uz sve navedeno, novi zakon donijet će i promjene nazivlja pa će dosadašnji posrednici postati brokeri u osiguranju ili brokeri u reosiguranju, zastupanje i posredovanje naziva se distribucija osiguranja i reosiguranja, uvode se novi termini poput unakrsne prodaje, a uvode se i nova pravila kod internetske prodaje te zahtjeva dostava "Dokumenata s informacijama o proizvodu osiguranja" svakom klijentu, a sve u cilju što kvalitetnije distribucije osiguranja i veće zaštite potrošača", zaključuju iz Hanfe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:15