TURCI ODGOVORILI NA PISMO

Novi vlasnici Petrokemije gase pobunu: ‘Srdačno prihvaćamo radnike, uskoro kreću pregovori, a prioritet je proizvodnja...‘

Pritom nisu komentirali razlog uzbune u redovima više od tisuću radnika

Radnici Petrokemije i Robert Yksel Yildirim

 Savez samostalnih sindikata Hrvatske/CROPIX

Nakon nekoliko radničkih skupova nezadovoljstva zbog prvih najavljenih poteza novog većinskog vlasnika, danas se oglasila uprava kompanije poručujući da joj je prvi prvi prioritet pokretanje proizvodnje nakon više od godinu dana zastoja, ali nije navedeno u kojem vremenskom roku će se to dogoditi.

U priopćenju koje su naslovili "S fokusom na budućnost Petrokemije", napominju da su 54,2 posto dionica preuzeli 2. svibnja nakon vrlo dugog vremena provedenog u procesu prodaje te da će sve napore i planove usmjeriti da omoguće pokretanje proizvodnje.

Pritom nisu komentirali razlog uzbune u redovima više od tisuću radnika – najavljeno ukidanje smjenskog rada, što bi za polovicu njih značilo smanjenje plaće 20-25 posto, te promjenu radnog vremena – ali su najavili da ih je sindikat EKN pozvao da krenu u pregovore za novi Kolektivni ugovor te da na to pristaju. Kolektivni ugovor ističe, naime, 30. lipnja, a prema priopćenju uprave, pregovori o novom će početi idućeg mjeseca.

Hoće li te najave primiriti duhove u kompaniji, vidjet će se uskoro.

Uprava, koju vodi Ali Odabaş, priopćila je da ih je sindikat pozvao da razgovaraju i dogovore se oko standarda radnika i uvjeta rada, te da su oni to "sa zadovoljstvom prihvatili, pokazujući našu dobru namjeru i otvorenost prema radničkom vijeću i sindikatima te planirali konkretan datum i o tome ih obavijestili, kako bi pregovori krenuli od 1. lipnja 2023. godine". Svoje su priopćenje zaključili porukom da srdačno prihvaćaju Kutinu i radnike Petrokemije te da će rado započeti pregovore o Kolektivnom ugovoru.

Turska Yildirim grupa je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Petrokemije s Terra mineralna gnojiva (Ina i PPD) još u studenome prošle godine, a transakcija je zaključena tek krajem travnja ove godine. Tada je ispunjen, naime, zadnji uvjet koji su turski investitori postavili, da se na njih prenese ugovor o restrukturiranju i dokapitalizaciji koji je država potpisala s Terra mineralna gnojiva 2018. godine, u kojem su naveden obveze dviju strana. Ugovor je prenijet u aneks, a turska je grupacija najavila ulaganja u nužnu modernizaciju tvornice kako bi joj se mogla produljiti okolišna dozvola.

Petrokemija je zaključila prošlu godinu s prihodom od 262 milijuna eura (pad od 9,6 posto) te dobiti od 10,6 milijuna eura, prema podacima sa servisa Info.Biz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:53