Dugotrajni lockdown

Novi udarac globalnoj opskrbi kavom: ‘Ublažite nepotrebne mjere‘

Problemi s kojima se susreću vijetnamski proizvođači tek su najnoviji u nizu problema koji muče industriju kave
Ilustracija
 Bozo Radic/Cropix

Dugotrajni lockdown u najvećem vijetnamskom gradu Ho Ši Minu mogla bi zadati novi udarac ionako smanjenoj globalnoj opskrbi kavom, pišu britanski mediji.

Ho Ši Min središnja je točka vijetnamskog izvoza, a pod strogim je ograničenjima putovanja nakon rasta broja zaraženih delta sojem koronavirusa, podsjeća BBC.

Vijetnam je veliki izvoznik robuste, sorte kave koja se koristi za proizvodnju instant kave i nekih mješavina za espresso.

Veleprodajne cijene robuste u zrnu u ovoj su godini porasle oko 50 posto.

Blokada Ho Ši Mina predstavlja tek najnoviji u nizu problema za vijetnamske izvoznike, nadovezavši se na nestašicu kontejnera i visoke vozarine.

Grad i njegove luke ključni su dio globalne pomorske mreže koja Kinu povezuje s Europom, podsjeća BBC.

Vijetnamsko udruženje proizvođača kave i kakaa i druge organizacije pozvali su vladu da ublaži ograničenja kako bi se izbjegla daljnja kašnjenja isporuka i prateći troškovi.

Prošlog tjedna vijetnamski ministar prometa odgovorio je nalogom regionalnim vlastima na jugu da ublaže nepotrebne mjere u prijevozu robe, uključujući kavu.

Problemi s kojima se susreću vijetnamski proizvođači tek su najnoviji u nizu problema koji muče industriju kave.

Tako je urod u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču premium zrna kave sorte arabica, stradao zbog suše i najvećeg mraza od 1994. godine, potaknuvši najveće poskupljenje sirove kave u posljednjih sedam godina.

Šteta od mraza toliko je velika da će neki uzgajivači možda morati podići nove nasade, što bi moglo značiti da će im trebati tri godine da obnove proizvodnju, napominje BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:36