‘DRUGOG IZLAZA NEMA‘

Novi udar: ‘Istina je, meso u ožujku poskupljuje 30%! Ili to ili ga neće imati tko proizvoditi...‘

Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih, objašnjava vlasnik Purexa Dragošević

Prizor iz messnice i Milivoj Dragošević, vlasnik tvrtke Purex

 Ante Cizmic/Cropix

Purex, jedan od najzanimljivijih integriranih sustava proizvodnje purećeg i pilećeg mesa i prerađevina od svinjskog mesa, posluje stabilno i prošle je godine ostvario 70 milijuna kuna prihoda. Profitabilnost poslovanja te obiteljske tvrtke, koja je prošla težak razvojni put zbog inzistiranja na visokim standardima primjerenim organskoj i ekološkoj proizvodnji, ni u jednom trenutku, prema riječima vlasnika i direktora Milivoja Dragoševića, nije dovedena u pitanje iako je zbog porasta ulaznih troškova malo manja nego lani.

- Nemamo posebnih problema osim što je općenito u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. S druge strane, cijena mesa još je diskontna. Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine. Takva situacija nije samo kod nas nego u čitavoj Europi. Doduše, u većini zemalja Europske unije stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije kojima bi se takva situacija trebala premostiti male - ističe Dragošević, koji smatra da je rast cijena mesa neizbježan.

Sektorski problem

- Problem je sektorski i moja je procjena je da će se takva situacija odraziti na rast cijena mesa. Poskupljenje se može očekivati krajem prvog kvartala. To, nažalost, nije dobro za kupce i potrošače i svakako će se odraziti na standard građana, ali drugog izlaza, očito, nema. Ako se cijena mesa ne poveća, u ovakvoj situaciji neće ga imati tko proizvoditi. Ne mogu cijene u maloprodaji biti niže od proizvodnih - objašnjava Dragošević.

Na pitanje koliko bi mogle porasti cijene, Dragošević kaže da je to teško prognozirati, ali smatra da rast neće biti manji od 30 posto.

- Ove nam godine situaciju otežava i ptičja gripa, zbog koje je u europskim zemljama dio peradi uništen. Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi, a to također može utjecati na cijenu na tržištu - napominje on.

Što se tiče Purexa, Dragošević otkriva da su u ovoj godini u proizvodnji zaposlili 20 novih radnika, i to uglavnom iz inozemstva jer, nažalost, domaći radnici nisu zainteresirani za ovu vrstu poslova.

Radnici iz Nepala i Filipina

Zaposlili su i desetak domaćih radnika u prodaji.

- U tom se dijelu još može pronaći dobar domaći kadar. Već nam je stiglo petnaestak radnika iz Nepala i Filipina, a očekujemo ih još pet, šest uskoro. Time bi za ovu godinu zadovoljili naše potrebe za radnicima. Inače, imamo trenutno 235 zaposlenika - kaže on.U ovom trenutku Purex investira oko 500.000 eura u pogon za preradu gnoja.

- Proizvodit ćemo organsko peletirano gnojivo koje ćemo plasirati u agrotrgovine. Nismo koristili fondove EU za tu investiciju, nego ćemo je financirati kreditom, a Splitsko-dalmatinska županija ima program podrške i subvencionira kamatnu stopu. To će nam biti jedina investicija ove godine. Lani smo uložili u solarnu elektranu snage 200 KW. Imamo puno planova, ali dok se ne raščisti situacija u sektoru, ostajemo na ovome - zaključuje direktor Purexa.

Purex je lani plasirao oko 2000 tona mesa na hrvatsko tržište

Purex je prošle godine na tržište plasirao 2000 tona mesa. Na njegovih 18 farmi na ukupno šest lokacija uzgojeno je oko 120.000 purana i 500.000 brojlera.
Sve su one na širem području Sinja, a prosječna je površina svakog farmskog objekta tisuću četvornih metara. Tvrtka ima i tvornicu u kojoj proizvede oko 8000 tona stočne hrane godišnje.

Purexov pogon za preradu mesa u Hrvacama, suvremeni objekt koji ispunjava sve europske standarde mesoprerađivačke industrije, radi već cijelo desetljeće. U tu je klaonicu s proizvodnjom uloženo 4 milijuna eura, od kojih je 10,5 milijuna kuna bilo osigurano iz programa IPARD.

Purex na tržište plasira isključivo mesne prerađevine napravljene u svojim pogonima, i to od domaćeg mesa. Na bjelovarskom području, primjerice, ugovorena je suradnja s 25 malih uzgajivača svinja. Tvrtka ima i vlastitu maloprodajnu mrežu od 25 objekata.

Virus ptičje gripe u Europi

Ove nam godine situaciju otežava i ptičja gripa, zbog koje je u europskim zemljama dio peradi uništen. Mi, na sreću, još nemamo tih problema jer u blizini nemamo slučajeva detektiranog virusa ptičje gripe. Osim toga, naša je perad u zatvorenim objektima. Situacija vezana uz virus ptičje gripe može se odraziti na smanjenje proizvodnje mesa peradi

Rast cijena sirovina stočne hrane

Općenito je u sektoru stočarstva vidljiv problem rasta cijena sirovina stočne hrane. S druge strane, cijena mesa još je diskontna. Slična je situacija u mljekarstvu, uzgoju svinja i peradi, a malo se, doduše, oporavila cijena junetine

Premale državne subvencije

Takva situacija nije samo kod nas nego u čitavoj Europi. Doduše, u većini zemalja Europske unije stočarski sektor ima ozbiljnije mjere podrške dok su kod nas subvencije kojima bi se takva situacija trebala premostiti male

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2023 05:49