"Pametni grad"

Novi sporazum Pule i Huaweia trebao bi osigurati nastavak razvoja projekta "pametni grad"

Sporazum bi trebao osigurati nastavak razvoja „pametnih“ urbanih rješenja u Puli
Ilustracija, arena u Puli
 Srećko Niketić / CROPIX

Pula je danas trebala potpisati ugovor o suradnji s kineskim tehnološkim divom Huaweijem, međutim termin je pomaknut za nekoliko dana. Kako saznajemo iz gradske uprave, Pula i kineski div koji proizvodi telekomunikacijsku opremu te predstavlja drugog najvećeg proizvođača pametnih telefona na svijetu, trebali bi surađivati na implementaciji rješenja za takozvani „pametni grad“. Doduše, koja bi to rješenja bila, koliko će to koštati, koliko dugo će ta suradnja trajati i kako to da je Huawei odabrao baš Pulu, nismo saznali.

- Huawei je jedna od vodećih svjetskih komunikacijskih tehnoloških tvrtki koja može ponuditi najkvalitetnije ICT proizvode i rješenja kao i širok spektar proizvoda i usluga. Sporazum koji ćemo potpisati početak je suradnje na implementaciji prikladnih rješenja za „pametni grad“ Pula. Vjerujem kako ćemo Sporazumom s jednim tehnološkim divom kao što je Huawei osigurati nastavak razvoja „pametnih“ urbanih rješenja u Puli koji će u konačnici dodatno unaprijediti kvalitetu života našim sugrađanima - kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Pohvalio se da je Pula lider u korištenju „pametnih“ rješenja, što su potvrdili znanstvenici Ekonomskog instituta u Zagrebu koji su ovih dana objavili rezultate sveobuhvatne analize o kvaliteti života u hrvatskim gradovima, a među TOP 5 najboljih gradova u državi prema indeksu pametnog urbanog razvoja nalazi se upravo Pula.

Prema sličnim ugovorima koje je ovaj tehnološki div iz kineskog grada Shenzhen sklopio s nekim drugim gradovima, može se naslutiti da bi suradnja išla u smjeru implementacije wi-fi mreža, uspostave pametne kontrole prometa, pametne prometne signalizacije i pametne javne rasvjete. Također, ova kineska tvrtka mogla bi Puli pomoći i oko rješenja u 5G mreži koja se prva Implementirala u Istri, te mrežama koje su potrebne za autonomnu vožnju i pametnu logistiku.

Gradonačelnik se pohvalio i da je Pula već dosta dosad napravila po pitanju takozvanog pametnoga urbanog razvoja.

- Prvi smo u Hrvatskoj u potpunosti prešli na elektroničko poslovanje Gradske uprave, a sustav se od tada konstantno širi i nadograđuje novim rješenjima kako bi u konačnici građanima mogli pružiti još bolju, još efikasniju i još kvalitetniju uslugu, što nas redovito pozicionira i među najtransparentnije gradove u našoj zemlji. Kad je riječ o pametnom urbanom razvoju, Pula je u posljednjih nekoliko godina učinila značajan iskorak. Potičemo održivi razvoj uvođenjem alternativnih načina prijevoza, širimo besplatnu mrežu gradskog interneta PulaFreeAir, a uveden je u sve autobuse javnog gradskog prijevoza, kao i u naše sportske objekte. Tu je cijeli niz ostalih rješenja kojima želimo dodatno unaprijediti kvalitetu života u Puli - kazao je Miletić. Također, nakon e-Poslovanja Pula je uvela uslugu e-Vrtića, odnosno elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće. Preko usluge e-Račun omogućava mjesečno plaćanje računa za dječje vrtiće, komunalnu naknadu, vodu, plin, potom za otplatu stanova u vlasništvu Grada Pule te za plaćanje računa gradskog komunalnog poduzeća. Uslugom e-Predmet građani mogu u svakom trenutku jasno saznati u kojoj je fazi rješavanje njihovog predmeta. Isto tako i e-Konzultacije, a aplikacijom e-Proračun moguća je participacija oko izrade gradskog proračuna. Tu je i aplikacija pod nazivom Pula na dlanu koja na jednom mjestu na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:00