SVJETSKA TRŽIŠTA

Novi rekord S&P 500 indeksa na Wall Streetu

Od 265 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih oko 87 posto zabilježilo je veću dobit nego što se očekivalo
 John Angelillo/Upi/Profimedia

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, uključujući Facebook.

Dow Jones porastao je 239 boda ili 0,71 posto, na 34.060 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,68 posto, na 4.211 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 posto, na 14.082 boda.

Novi rekord S&P 500 indeksa uvelike se zahvaljuje skoku cijene dionice Facebooka za više od 7 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o većem nego što se očekivalo rastu prihoda i zarade u prvom tromjesečju.

Bolje rezultate nego što se očekivalo ostvario je i Apple, no cijena dionice tog tehnološkog diva skliznula je 0,1 posto.

I većina ostalih kompanija izvijestila je o rastu zarada.

Od 265 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalna poslovna izvješća, njih oko 87 posto zabilježilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su prije dva tjedna očekivali rast od oko 25 posto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, bit će to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

„Investitori prate doista značajno bolje rezultate kompanija nego što se očekivalo, kao i procjene daljnjeg poslovanja. No, vjerujem da je puno optimizma već ugrađeno u tržište, pa upozoravamo investitore da očekuju povećana kolebanja na tržištu”, kaže Greg Bassuk, direktor u tvrtki AXS Investments.

Podršku tržištu pružili su jučer i solidni gospodarski pokazatelji.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u prvom tromjesečju po anualiziranoj stopi od 6,4 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na ubrzanje oporavka gospodarstva, nakon golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Uz to, objavljeno je da je prošloga tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao u odnosu na tjedan prije, što ukazuje na poboljšanje situacije na tržištu rada.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, poslovna izvješća objavili su Amazon.com i Twitter. U produženom trgovanju cijena dionice Amazona skočila je 3 posto, dok je dionica Twittera pojeftinila 9 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 posto, na 6.961 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 15.154 boda, a pariški CAC 0,07 posto, na 6.302 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 07:55