‘POKORNI‘ PUTINU

Novi potez europskih giganata zaprepastio mnoge u Bruxellesu: ‘A što je sa sankcijama?‘

Njemački Uniper i austrijski OMV planiraju koristiti račune u rubljima za plaćanje plina Rusiji, dok talijanski Eni još važe opcije

Plinovod i Vladimir Putin/Ilustracija

 Jeffrey Groeneweg/AFP/Profim

Neke od najvećih europskih energetskih tvrtki spremaju se koristiti novi sustav plaćanja za ruski plin koji zahtijeva Kremlj, a za koji kritičari kažu da će potkopati sankcije Europske unije zbog invazije na Ukrajinu, ugroziti jedinstvo europskog bloka i isporučiti milijarde u gotovini ruskom gospodarstvu.

Naime, distributeri plina u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju otvoriti račune u rubljima u Gazprombanci u Švicarskoj, kako bi zadovoljili ruski zahtjev za plaćanjem u ruskoj valuti, javlja Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s pripremama za taj potez.

Te energetske skupine uključuju i dva najveća europska pojedinačna uvoznika ruskog plina - njemački Uniper iz Düsseldorfa i OMV sa sjedištem u Beču.

Pregovori između europskih kupaca i Gazproma, ruskog dobavljača plina koji je pod kontrolom države, intenzivirani su kako se približavaju rokovi plaćanja, navode neimenovani izvori FT-a.

Talijanski Eni, također jedan od velikih klijenata Gazproma, još uvijek procjenjuje svoje mogućnosti, izjavila su dva izvora upoznata s raspravama o ovom pitanju. Ta tvrtka, koju podupire službeni Rim, ima rok za konačnu odluku do kraja svibnja, do kada treba realizirati iduću uplatu za ruske isporuke, navode talijanski dužnosnici.

'Sukladno sankcijama' pod određenim uvjetima

Ove pripreme zapravo pokazuju učinak ruskih napora da opskrbu plinom koriste kao 'oružje' i osporavaju sposobnost EU-a da održi jedinstven stav protiv Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je dekret krajem ožujka prema kojem kupci plina iz tzv. neprijateljskih zemalja - što uključuje cijelu EU - moraju otvoriti bankovne račune u stranoj valuti i u rubljima pri Gazprombanci, švicarskoj financijskoj trgovačkoj podružnici Gazproma, za plaćanje isporuka plina. Ova mjera je zamišljena kao način neutralizacije sankcija EU-a protiv ruske središnje banke zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

Uvoznicima plina u Poljskoj i Bugarskoj, koji su odbili potpisati plan Kremlja, u srijedu su obustavljene isporuke plina iz Rusije, što je odluka koju je predsjednica Europske unije Ursula von der Leyen opisala kao ravnu ucjeni.

Bruxelles se trudio suprotstaviti zahtjevima Moskve. Europska komisija je izdala službene tehničke smjernice u kojima priznaje da bi financijski 'inženjering' koji je osmislio Kremlj mogao biti "sukladan sankcijama" pod određenim uvjetima. To bi rezultiralo time da bi Rusija mogla pristupiti milijardama prihoda od plina za podršku svojoj valuti i gospodarstvu, navele su zemlje članice i dužnosnici EU.

Prema novom ruskom mehanizmu, europske tvrtke trebale bi nastaviti plaćati Gazprombanci za svoj uvezeni plin u eurima, osiguravajući tako da ne prekrše režim sankcija. Ruska bi banka, pak, koja nije pod sankcijama EU-a, tada na njihov zahtjev konvertirala depozite u eurima u rublje na drugom računu otvorenom na njihovo ime, za daljnje plaćanje Rusiji.

Savjetnici EK-a zaključili su da bi svaki potez EU-a da uvede sankcije Gazprombanci, mogao ugroziti cijeli postojeći mehanizam plaćanja ruskog plina, što bi rezultiralo katastrofalnim prekidom isporuka u europski blok.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik EK-a, izjavio je u intervjuu kako je prvenstveno na pojedinačnim tvrtkama koje su potpisale ugovore s Gazpromom da ih provedu i tumače. No, pozvao ih je da se drže slova tih ugovora.

"Cijene su dogovorene u eurima ili dolarima. Dakle, plaćate taj i taj iznos eura za određenu količinu plina. Kraj priče", rekao je.

'Put koji je označila EU'

Također, priznao je kako je odluka Rusije da prekine opskrbu plinom Bugarskoj i Poljskoj ipak izazov. "Važno je očuvati jedinstvo EU-a u tom pogledu i, kao što je predsjednica von der Leyen rekla, ne bismo smjeli popuštati pred ovakvom vrstom ucjene", rekao je Dombrovskis.

Austrijski OMV je objavio kako je analizirao zahtjev Gazproma o načinima plaćanja u svjetlu sankcija EU-a te da radi na rješenju koje je u skladu sa sankcijama.

Tiina Tuomela, financijska direktorica Unipera, najvećeg uvoznika ruskog plina Njemačkoj, rekla je, pak, kako smatraju "da je izmjena procesa plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama i stoga su plaćanja moguća".

Talijanski dužnosnici istaknuli su da su smjernice Komisije o tome predstavlja li Gazpromov sustav plaćanja kršenje sankcija, dvosmislene te ne pružaju jasnoću državama članicama.

Njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck, izjavio je u srijedu kako je ruski mehanizam plaćanja "put koji nam je označila EU".

"To je put koji je kompatibilan sa sankcijama, a koliko sam shvatio, njemačke tvrtke koje to rade na ovaj način u skladu su sa svojim ugovorima", rekao je Habeck. "Većina zemalja EU koristi ovaj pristup".

Također je dodao kako, nakon posjeta Poljskoj u utorak, razumije da Varšava namjerava zauzeti beskompromisniju stav prema Moskvi. "Ne strahuju od embarga", zaključio je Habeck.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2024 00:59