Nacionalno savjetovanje

Novi plan za Uljanik predan Horvatu, očekuju se oštri rezovi, a 3. maj kupuju Talijani?

Ministar Horvat vjeruje da škverovi neće ići u stečaj idući tjedan
Darko Horvat, Dražen Bošnjaković, Tomislav Ćorić, Marko Pavić, Goran Marić
 Goran Šebelić / CROPIX

- Danas bismo na našu adresu trebali dobiti program restrukturiranja Uljanika - rekao je jučer ministar gospodarstva Darko Horvat na skupu Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu u Rapcu.

Ujedno je najavio da se u narednih 14 dana očekuju oštri rezovi kada je u pitanju pulski i riječki škver za koji vjeruje da neće ići u stečaj idući tjedan.

Pismo namjere

- U ovom trenutku, prema izračunima kolege Marića, imamo pritisak ili potencijalni pritisak na hrvatski proračun negdje oko 4,3 milijarde kuna. Taj je minus stvoren na poslovnim računima u zadnje 3 ili 4 godine. Nesmotreno se 2015. ušlo u davanje velike količine jamstava iako se već tada sumnjalo hoće li se ti brodovi graditi ili ne. U ovom smo trenutku pripravni i spremni za prvi val otkazivanja, odnosno platiti državna jamstva, one avanse i kredite koji su uzimani za one brodove koji nemaju perspektivu da se jednog dana naprave. Taj je novac korišten za gradnju postojećih brodova na navozu i normalno je da takvom procesu mora doći kraj. A na koji način su ta sredstva potrošena i na koji način su izgubljena, jedna će druga institucija morati reći kako je došlo do toga, najavio je Horvat. Pojasnio je da oštri rezovi znače da se više neće moći naručivati i ugovarati brodovi za koje se zna da će biti isporučeni s gubitkom.

- Država će, a u konačnici i porezni obveznici, morati sanirati one procese u koje se ušlo lakomisleno i bez bilo kakvih analiza. Treba krenuti ispočetka i zdravo. I Uljanik i 3. maj moraju dobiti vjerodostojne partnere s kojima će nastaviti brodograđevnu industriju - rekao je i dodao kako će država platiti dugove Uljanika.

- Onaj tko želi ući u bilo kakav partnerski odnos, ne želi plaćati stare i tuđe dugove. Stari dugovi morat će u jednom trenu sjesti na državni proračun i bit će opterećenje poreznih obveznika - najavio je ministar. Inače, u zadnja dva dana Ministarstvo intenzivno razgovara s potencijalnim partnerima.

- Već smo danas dobili ozbiljno pismo namjere talijanske kompanije Fincantieri, a tijekom tjedna očekujemo pismo namjere potencijalnog partnera iz Ukrajine koji je bio u jednom i drugom brodogradilištu. Imamo korektne razgovore s nizozemskim Damenom, ali isto tako očekujemo poziv američkog partnera i kolega iz Kine koji su se najavili i žele s nama razgovarati - rekao je Horvat i dodao kako čitav taj proces ide prema kraju. Najavio je i da je idući utorak bitan za 3. maj iz Rijeke.

Zavezan čvor

Na skupu je bio i predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda koji se nada da u ponedjeljak ipak neće krenuti generalni štrajk, ponajviše zbog kupaca. Veli da su toga svjesni i sindikati.

- Kada raščistimo stvar oko strateškog partnera, onda će se raščistiti i stvar oko isplate plaća. Nerealno je očekivati bilo čiju pomoć dok je taj čvor zavezan. Ne bude li pomoći nekog od budućih vlasnika, rješenja nema. U ovom trenutku izabran je Končar, a ako se ide u promjenu strateškog partnera, mora se odraditi čitava procedura oko novog izbora. To je ono što sada čekamo - rekao je Rossanda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:38