Budućnost vide u euru

Novi očajnički potez Madura: Venezuela isključuje dolar iz deviznih transakcija

Venezuela ne može koristiti dolar zbog američkih sankcija, tvrde iz vlade te države
Žena koja bježi iz Venezuele, američki dolari i Nicholas Maduro
 Carlos Garcia Rawlins / Eduardo Munoz / Reuters / Profimedia, Panthermedia

Venezuela će isključiti američki dolar iz službenih deviznih transakcija i planira se ubuduće oslanjati na euro i ostale konvertibilne valute, a želi također otvoriti bankovne račune u Aziji i Europi za transakcije u konvertibilnim valutama, objavio je u utorak potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo.

Venezuela ne može koristiti dolar zbog američkih sankcija koje su "nezakonite, proizvoljne i suprotne međunarodnim propisima", naglasio je potpredsjednik venezuelanske vlade Tareck El Aissami.

Sankcije Washingtona "onemogućuju daljnje korištenje dolara u trgovini na venezuelanskom deviznom tržištu", pojašnjava El Aissami. Američka "financijska blokada" obuhvaća javni i privatni sektor Venezuele, uključujući farmaceutske kompanije i poljoprivredu, podsjeća potpredsjednik venezuelanske vlade.

Pobjeglo 2 milijuna ljudi

Venezuelu je, prema podacima UN-a, od 2015. napustilo oko 2 milijuna ljudi koji bježe iz kaotične države koja je ogrezla u duboku ekonomsku krizu. Naime, državom vlada glad i neimaština, što je uzrokovalo dramatični rast kriminala, nesigurnosti i nedostatka bilo kakve perspektive za normalan život. Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro pripisuje nestašicu hrane, lijekova i ostalih osnovnih potrepština američkom "ekonomskom ratu". Kritičari pak odgovornost za krizu pronalaze u Madurovoj politici, uključujući i složenu mrežu kontrole trgovine valutama.

Sustav je kreiran prije 15 godina i bazirao se na subvencioniranim valutnim tečajevima tijekom razdoblja visokih cijena nafte čiji je Venezuela značajan izvoznik. Nagli pad cijena nafte 2014. godine prouzročio je probleme u tom sustavu koji više nije mogao nabavljati dolare za ekonomiju.

Krajem kolovoza Maduro je najavio vladine aukcije deviza putem sustava plutajućih tečajeva Dicom. Sve privatne banke u Venezueli obvezne su sudjelovati u tim aukcijama.

Službena statistika pokazuje da je vlada putem aukcija ove godine prodala samo 75 milijuna dolara, navodi Reuters.

Tope se devizne rezerve

Devizne rezerve Venezuele na najnižoj su razini u 20 godina i iznose 8,825 milijardi dolara, od čega dvije trećine čine zlatne poluge. Potpredsjednik vlade El Aissami objavio je u utorak da će dolar biti isključen iz tog sustava.

Dicom će "obavljati transakcije u eurima, juanima i svim ostalim konvertibilnim valutama i omogućit će deviznom tržištu korištenje svih ostalih konvertibilnih valuta", pojasnio je.

Dodao je i da će vlada prodati dvije milijarde eura putem Dicoma počevši od studenog ili prosinca. Ti su euri pribavljeni prodajom nafte, kazao je El Aissami, ne navodeći detalje.

Venezuela također po njegovim riječima želi otvoriti bankovne račune u Aziji i Europi za potrebe transakcija u konvertibilnim valutama.

"Predsjednik je dao nalog ministru financija da uspostavi novu mrežu poslovnih posrednika u Europi i Aziji za javne banke", navodi potpredsjednik venezuelanske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 11:38