Budućnost Tesle

Novi obrat u slučaju Twitter: Musk tvrdi da mu treba znatno manje novaca, daju ga Saudijci

Saudijci će podržati otkup proizvođača električnih automobila Tesla, objavio je Musk
Elon Musk
 Profimedia, Sciencephoto RM

Saudijci će ipak podržati otkup proizvođača električnih automobila Tesla, objavio je danas čelnik te kompanije Elon Musk na službenom blogu tvrdeći da je krajem srpnja upravitelj saudijskog fonda iskazao veliki interes za tu transakciju.

- Unazad dvije godine vodim razgovore sa saudijskim investicijskim fondom. Pristupili su mi početkom 2017. godine i iskazali interes za otkupom. Bitno im je da diversificiraju svoj posao i udalje se od nafte. Očito, imaju i više nego dovoljno novaca za takvu transakciju – napisao je Musk u objavi.

Demantirao je Musk i spekulacije da će za otkup tvrtke investitor morati uložiti više od 60 milijardi dolara. Prema njegovim procjenama, dvije trećine dioničara zadržat će dionice i nakon što se Tesla povuče s burze. Uzimajući u obzir da i on sam drži udio od 20 posto u kompaniji, Saudijci će prema grubim procjenama za otkup morati uložiti ne više od 20 milijardi dolara.

Inače, investicijski fond Saudijske Arabije raspolaže imovinom većom od 250 milijardi dolara, a nedavno su ostvarili i udio u Tesli od oko 5 posto. Taj je podatak u prijašnjim danima neizvjesnosti natjerao većinu svjetskih financijskih medija i analitičara da upravo na Saudijce gledaju kao prirodne otkupljivače. Musk je, podsjetimo, uzburkao valove poslovnog svijeta Twitter objavom da Teslu povlači s burze po cijeni od 420 dolara po dionici i da su sredstva za otkup osigurana. Budući da ta objava nije mogla biti potvrđena, a nekoliko dana nije bilo ni traga ni glasa od šefa Tesle, pojavile su se spekulacije da je “tvit” zapravo pokušaj manipulacije cijenom dionica. Doduše, dionice su do kraja toga dana skočile za 11 posto pa je i američka Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) odlučila provjeriti istinitost tih tvrdnji.

U današnjoj je objavi ipak Musk demantirao i te spekulacije tvrdeći da je objava preko Twittera bila pokušaj da sa svim dioničarima bude potpuno iskren.

- Ne bi bilo ispravno da informaciju o delistiranju podijelim samo s najvećim dioničarima, već samo morao podijeliti sa svim dioničarima u isto vrijeme – napisao je Musk objašnjavajući svoje motive iza neuobičajene Twitter objave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:29