Slučaj Twitter

Novi obrat Elona Muska: Tesla se ipak ne povlači s burze, dioničari "povukli kočnicu"

Proces povlačenja Tesle s burze, “oduzeo bi mi još više vremena i pažnje nego što sam u početku mislio”

Tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla ipak se ne povlači s burze. Čelnik tvrtke Elon Musk objavio je to jučer na službenom blogu kompanije. Iza nagle promjene mišljenja, piše Musk, zapravo stoje dioničari.

- Iako je većina dioničara s kojima sam razgovarao rekla da će podržati Teslu čak i ako se povuče s burze, prevladavajuće mišljenje je ipak bilo, “molim te, nemoj to učiniti” - napisao je Musk.

Od plana delistiranja odgovorili su ga i savjetnici iz financijskih tvrtki poput Silver Lakea, Goldman Sashsa i Morgan Stanleya. Proces povlačenja Tesle s burze, sada tvrdi Musk, “oduzeo bi mi još više vremena i pažnje nego što sam u početku mislio”. Naravno, masovna proizvodnja Modela 3, čak 5 tisuća jedinica tjedno, stvar je na koju se milijarder mora fokusirati. Te su brojke i preduvjet da bi tvrtka napokon postala profitabilna. U “plusu”, naime, Tesla nije bila od 2003. godine, kada je osnovana.

- Nakon što sam u obzir uzeo sve faktore, jučer sam se sastao s Teslinim upravnim odborom i obznanio da smatram da je za tvrtku bolje da ostane na burzi – piše Musk.

Odmah se oglasio i Upravni odbor posebnim priopćenjem u kojem su objavili da ih je Musk “uputio da je bolje za Teslu da se takva transakcija ne nastavlja”. Također, izrazili su svoju podršku Musku i potvrdili da ga i dalje žele za vođu.

Konačni obrat i odluka da će Tesla ostati javna tvrtka, došla je nakon više od dva tjedna previranja. Domino efekt pokrenuo je sam šef Tesle objavom na Twitteru da “Teslu povlači s burze za 420 dolara po dionici” i da je “novac osiguran”. Upravi odbor u tom slučaju nije znao za njegove planove, a uskoro se ispostavilo da ni “osigurana investicija” ipak nije osigurana. Grozničavo je Musk tada pokušavao vrbovati javni investicijski fond Saudijske Arabije da uskoče s djelićem svojih 250 milijardi dolara, na koliko se procjenjuje njihova imovina. Dok su se Saudijci nećkali, Musk se našao pod optužbama za manipulaciju cijenom dionica, prevarom dioničara, a američki regulator - Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) pokrenula je istragu ne bi li saznali jesu li tvrdnje čelnika Tesle istinite.

Musk je novim objavama na Twitteru i na Teslinom blogu pokušao komunicirati svoju ideju. U intervjuu za New York Times požalio se da mu brige zadaju investitori i dioničari koji očekuju kratkoročne rezultate. Zbog toga ne spava noćima i mora piti tablete. Ubrzo, Musk je cijeli arsenal taktika ispraznio i čini se da nije preostalo ništa drugo nego povući originalnu ideju. Hoće li se odmah povući i privatne tužbe i federalna istraga, ostaje za vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:16