SKRAĆENA PROCEDURA

Novi natječaj za prodaju Uljanika bit će objavljen za desetak dana: iako su Česi ponudili ‘dovoljno‘, država je odlučila da hoće više

Ovakav je rasplet razočarao Puležane koji su bili zadovoljni češkom ponudom

Na Uljanikov vez vratila se platforma Labin

 Dusko Marusic/Cropix

Nakon što u ponedjeljak nije prihvaćena ponuda češkog ulagača, grupe CE Industries za preuzimanje pulskog Uljanika, saznajemo da će se za desetak dana raspisati međunarodni tender za pronalazak potencijalnih ulagača, kako je to i prvotno bilo predviđeno. Najavio je to stečajni upravitelj tvrtke Uljanik Brodogradilište Loris Rak, tvrtke koja je vlasnik novog Uljanika, odnosno tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856..

- U ponedjeljak je odlučeno da se ide u raspisivanje javnog poziva, i to za desetak dana. Rokovi će biti nešto skraćeni, tako bi čitava procedura trebala biti gotova do sredine ožujka - tvrdi Rak.

Do raspisivanja javnog natječaja nije do sada došlo jer je češki holding CE Indistries koji je nedavno preuzeo slavonskog Đuru Đakovića. državi dao ponudu, koja je većinski vjerovnik Uljanik Brodogradnje u stečaju i većinski vlasnik tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 koja je nastala na razvalinama starog Uljanika u želji da se nastavi brodograđevna djelatnost u Puli, 155 milijuna kuna za pulsko brodogradilište. To je 53 milijuna kuna manje nego što je trebala biti početna cijena na natječaju.

Kako se odluka o prihvatu ponude prije mjesec dana odgodila do iza Nove godine, češki je investitor svoje ozbiljne namjere za preuzimanjem Uljanika "podebljao" pa je, osim što je produžio rok svoje ponude, dodao i 75 milijuna kuna dodatnog kapitala da bi se pokrili nastali gubitci i stabilizirao poslovanje tvrtke Uljanik 1856. No, ni to očito nije bilo dovoljno, pa je država odlučila da ponudu neće odbiti, nego da će omogućiti i drugim investitorima da pokažu svoj interes.

Naravno, ovakav je rasplet razočarao Puležane koji su bili zadovoljni češkom ponudom, za koju će mnogi reći da je jedina ozbiljna ponuda koja je za Uljanik uopće došla na stol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:59