Izazvali ozbiljnu zabrinutost

Novi igrač u susjedstvu: Erdoğanovi pekari sredinom ožujka dolaze na slovensko tržište

Svoje je prve prodavaonice otvorila u Istanbulu, gradu koji se smatra Erdoğanovom političkom bazom
 Simit Saryi/REUTERS

Turska pekarska tvrtka Simit Sarayi sredinom ožujka dolazi na slovensko tržište i ta je vijest izazvala ozbiljnu zabrinutost lokalne industrije.

Svoju će prvu prodavaonicu otvoriti u središtu Ljubljane na lokaciji koju je napustila njemačka franšiza BackWerk. Oni su u Sloveniji doživjeli poslovni brodolom u srazu s hrvatskim Mlinarom te su se odlučili povući. No, turska tvrtka dolazi da bi ostala. Riječ je o kompaniji koja je osnovana 2002., iste godine kada je stranka Pravde i napretka (AK) sadašnjeg turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana došla na vlast i ostala do sada. Svoje je prve prodavaonice otvorila u Istanbulu, gradu koji se smatra Erdoğanovom političkom bazom.

Prvo se, uz političku podršku vlade, širi Turskom, a 2010. otvara franšizu u Nizozemskoj. Trenutno su prisutni u 22 zemlje (SAD, Velika Britanija, Saudijska Arabija), a 2017. su sklopili strateško partnerstvo s Fawaz Alhokair Group iza koje stoji saudijski kapital (tvrtka se inače bavi modom i nekretninama). Poznavatelji slovenskog tržišta ističu da prostora za novog igrača u pekarskoj branši ima, što je dokazao i Mlinar.

No, slovenski su pekari zabrinuti jer Simit Sarayi dolazi s ozbiljnim kapitalom i modernom tehnologijom koja traži bitno manje ljudskog rada. Ključni problem s kojim će se Simit Sarayi susresti je dobivanje kvalitetnih lokacija da bi se mogao nastaviti širiti. Slovenske su vlasti sklone otežati poslovanje stranim tvrtkama koje su prijetnja domaćima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:21