Očekivanja

Nove prognoze Europske komisije: Hrvatsko gospodarstvo raslo iznad očekivanja

Komisija za ovu godinu predviđa rast od 3,1 posto umjesto ranijih 2,6 posto
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Europska komisija je u najnovijim prognozama gospodarskih kretanja u EU značajno povećala izglede rasta hrvatskog gospodarstva za ovu i sljedeću godinu u odnosu na ranije prognoze. Komisija smatra da će ove godine stopa rasta biti 3,1 posto, a sljedeće godine ona će iznositi 2,7 posto. Prema ranijim prognozama Hrvatski će BDP trebao rasti 2,6 ove godine, a sljedeće za 2,5 posto.

U izvještaju se navodi da je u prvom kvartalu ove godine skok gospodarstva bio iznad očekivanja, s čak 1,2 posto u odnosu na prethodni kvartal. Domaća potražnja i dalje je glavni pokretač rasta zbog jačanja investicija i povećanja potrošnje kućanstva. Uz to izvoz je također porastao nakon neočekivanih kontrakcija u prethodna dva kvartala.

Europska komisija navodi da, ako se nastavi rast zaposlenosti i plaća, potrošnja kućanstva će i dalje ostati glavni pokretač rasta i u razdoblju obuhvaćenom ovim prognozama. Rast investicija se očekuje i ove godine, a umjereno će se smanjiti sljedeće godine. Razlog tome je bolje korištenje fondova EU i pad kamatnih stopa.

ec.europa.eu

Rast zaposlenosti će biti umjeren tijekom razdoblja koje je obuhvaćeno izvještajem dok se pad nezaposlenosti očekuje i dalje, a 2020. godine on će biti na rekordno niskoj razini.

I dalje sve države EU bilježe rast i to će se nastaviti, iako u nekim državama se taj rast usporava. EU bilježi rast već sedmu godinu zaredom. Najveći gospodarski rast ove godine bi trebala imati Malta s čak 5,3 posto, potom Mađarska i Poljska 4,4 posto te Irska i Rumunjska sa 4 posto. Najniži rast će imati Italija sa samo 0,1 posto te Njemačka sa 1,1 posto.

ec.europa.eu

Potpredsjednik Europske komisije zadužen za euro i socijalni dijalog, koji je nadležan i za pitanja financijski stabilnosti Valdis Dombrovskis rekao je da gospodarstvo EU raste usprkos usporavanja u Italiji i Njemačkoj ali i naglasio kako mogućnost Brexita bez sporazuma i dalje ostaje značajan faktor rizika. Povjerenik za financijska i gospodarska pitanja Pierre Moscovici je rekao da EU mora i dalje nastaviti napore za pojačanje otpornosti gospodarstva u euro zoni te EU u cjelini.

Svi dokumenti dostupni su na internetskoj stranici Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:26