Rast cijena goriva

Nove cijene na benzinskim crpkama: Spremnik eurosupera skuplji pet i pol, dizela osam kuna

Cijene dizela rasle su više od cijena eurosupera, a rasla je i cijena autoplina
Ilustracija
 Duje Klarić / Hanza Media

Prosječne cijene eurosupera i dizela na domaćim benzinskih crpkama od jutros su, prema najnovijim podacima Ministarstva gospodarstva, više za deset, odnosno 17 lipa u slučaju dizela. Prosječna cijena eurosupera koji je u ponudi na crpkama sada je devet kuna i 26 lipa, što za puni spremnik od pedeset litara vlasniku vozila donosi povećanje troška od pet kuna i pedeset lipa.
Litra dizela porasla je s prošlotjednih osam kuna i 99 lipa na devet kuna i 16 lipa, što čini poskupljenje punog spremnika od pedeset litara za osam kuna. Najprodovanije vrste naftnih derivata tako bilježe prvi rast cijena nakon 11 tjedana pada cijena.
Od jutros je skuplji i autoplin, s prošlotjednih četiri kune i 12 lipa za litru cijena autoplina porasla je na četiri kune i 20 lipa. I cijena plinskoga ulja zabilježila je porast. S prošlotjedne cijene od 4,65 kuna po litri, cijena je porasla na 4,78 kuna.
Ministarstvo gospodarstva redovito donosi pregled cijena goriva za posljednjih trideset dana. Kada se pogledaju cijene od 10.prosinca prošle godine, dolazi se do zaključka da su cijene goriva još uvijek niže nego na početku spomenutog ciklusa. Prije nešto manje od mjesec dana prosječna cijena litre eurosupera bila je devet kuna i 52 lipe, dizela devet kuna i 39 lipa, plinskog ulja pet kuna i osam lipa a autoplina četiri kune.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:19