Pritisci sa svih strana

Novac nije osiguran? Elon Musk zasad ostao na suhom, Saudijci ipak neće otkupiti Teslu

Investicijski fond Saudijske Arabije neće sudjelovati u planiranom otkupu tvrtke za 60 milijardi dolara
Elon Musk
 Profimedia, Sciencephoto RM

Javni investicijski fond Saudijske Arabije ipak neće sudjelovati u planiranom otkupu tvrtke za proizvodnju električnih automobila Tesla, izvor blizak saudijskom fondu otkrio je za Reuters u nedjelju.

Nakon pompozne Twitter najave čelnika Tesle Elona Muska da će tvrtku povući s burze po cijeni od 420 dolara po dionici i da je novac za to već osiguran, oči investitora i financijskih analitičara bile su uprte u fond Saudijske Arabije koji barata imovinom od 250 milijardi dolara. Saudijci su već nagomilali gotovo pet posto udjela u tvrtki Elona Muska pa se otkup činio kao logičan sljedeći korak. Prema cijeni dionice koju je Musk naveo, tržišna bi vrijednost Tesle trebala biti preko 80 milijardi dolara, a izuzme li se njegov udio od 20 posto za koji je objavio da neće prodavati, Saudijci bi trebali izdvojiti oko 60 milijardi dolara za otkup. Detalji povlačenja saudijskog fonda zasad nisu poznati.

Osebujni je milijarder, čini se, ostao na suhom, a pritisci se sa svih strana povećavaju. S jedne strane, to je Teslin upravni odbor koji još uvijek nije upoznat s daljnjim koracima delistiranja, piše Reuters. Kada Musk napokon podastre sve informacije koje su zasad samo njemu poznate, upravni će odbor odlučiti o zapošljavanju savjetnika koji bi ih proveli kroz cijeli proces.

S druge strane, tu je američka Komisija za trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) koja je prošli tjedan kontaktirala Muska u vezi njegovih navoda da je “financiranje za otkup osigurano”. I oni traže detaljnije objašnjenje jer sumnjaju da je koristio Twitter, ne kako bi obavijestio dioničare o svojim planovima, već kako bi manipulirao cijenama dionica koje su poslije objave skočile za 11 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:00