velika analiza

Novac budućih umirovljenika zaštićen od pandemije

U proljeće je situacija izgledala zabrinjavajuće, ali kraj 2020. su dočekali bez značajnih minusa
 Ronald Gorsic/Cropix

Koronakriza se odrazila i na domaće mirovinske fondove, ali iako je situacija u proljeće izgledala zabrinjavajuće, kraj 2020. godine su dočekali u relativno mirnom tonu i uglavnom bez značajnih minusa.

Štoviše, sredinom prosinca su prinosi C kategorije (najmanje rizična jer je namijenjena onima koji idu u mirovinu u idućih pet godina te u toj kategoriji nema ulaganja u dionice) kod svih obveznih fondova bili u laganom plusu na razini godine. Oko ostalih kategorija, a posebno kod dobrovoljnih mirovinskih fondova, prinosi su šarolikiji, a oni koji su više bili izloženi dioničkom tržištu zagazili su u crveno (Erste Plavi Expert, dobrovoljni mirovinski fond, primjerice -3,21 posto). Dugoročno gledano, što je i najvažnije, svi OMF-ovi imaju pozitivne prinose koji se kreću iznad pet posto kad se gleda razdoblje od njihova osnutka (jedino AZ kategorija C ima nešto niži prinos, 4,63 posto), a u zadnjih pet godina su se držali iznad četiri posto.

"U prvom kvartalu dogodio se iznimno snažan pad vrijednosti svih vrsta vrijednosnih papira u koje ulažu mirovinski fondovi. U tom periodu prinosi su se približavali dvoznamenkastim negativnim brojkama. Kasniji oporavak na tržištima, u drugom i trećem kvartalu, pogurao je cijene vrijednosnih papira prema gore", komentira Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranje. "Današnji prinosi fondova pod upravljanjem našeg društva izgledaju sasvim solidno po našem sudu. Sva tri fonda našim članovima osiguravaju pozitivne prinose između 1,67 do 2,25 posto. Dakle, nema gubitaka usprkos vrlo turbulentnoj i izazovnoj godini. Gledajući period posljednjih pet godina rada, to po nama izgleda potpuno zadovoljavajuće jer se prinosi koje ostvarujemo članovima kreću od visokih 7,63 posto u fondu A do 4,98 posto u najkonzervativnijem fondu C", napominje.

Od svih OMF-ova, kako proizlazi iz podataka koje su nam poslali, sredinom prosinca su jedino u PBZ CO-u sve tri kategorije fondova završile pandemijsku godinu s plusom.

Tržišne oscilacije

Iz AZ mirovinskih fondova, komentirajući ovogodišnje tržišne oscilacije, napominju da su rizičniji fondovi bili jače pogođeni, ali bez obzira na trenutni negativan predznak ovogodišnjih prinosa na dobrovoljnim fondovima AZ Profit i AZ Benefit, zahvaljujući konzervativnijoj investicijskoj politici koja je u određenoj mjeri amortizirala negativne učinke, dugoročni prinosi su i dalje dobri. Njihova dva obvezna mirovinska fonda B i C kategorije, u kojima upravljaju s više od 99 posto imovine AZ obveznih mirovinskih fondova, i u ovoj kriznoj godini imaju pak pozitivne prinose (A kategorija je imala negativan prinos od 0,95 posto). "Sagledavajući investicijsku politiku AZ-a u retrospektivi možemo reći da nam je konzervativna investicijska politika ostavila dovoljno likvidnosti da u značajnoj mjeri negativni učinci pada vrijednosti financijske imovine budu amortizirani, ali i da se iskoriste prilike koje su se ukazale na globalnim dioničkim tržištima u prvoj polovici godine. Kao dugoročnom investitoru, velike oscilacije tržišta ujedno su i prilika da se poveća udio imovine uložen u kvalitetne i brzorastuće strane tvrtke", naglašavaju.

U društvu Erste Plavi malo su više osjetili negativni utjecaj ovogodišnje krize. Zaključno sa 14. prosincem, njihovi konzervativni fondovi ostvarili su pozitivne prinose, a najbolji je u visini od 1,75 posto ostvario obvezni fond kategorije C te dobrovoljni Erste Plavi Protect 0,51 posto, ali fondovi s izloženošću dionicama bilježe negativne prinose, pa je tako OMF kategorije A ostvario prinos od -1,04 posto, a kategorije B -0,59 posto. "Ako promatramo prinose u duljem vremenskom periodu možemo primijetiti da su svi fondovi ostvarivali pozitivne prinose u rasponu između 4,5 posto i 6,5 posto, dok su prinosi od osnutka još i bolji. Slijedom navedenog, u petogodišnjem razdoblju najbolji prinos ima Erste OMF kategorije A sa 6,47 posto, zatim slijede Erste OMF C sa 5,61 posto, dobrovoljni Erste Plavi Protect sa 4,65 posto, Erste OMF B sa 4,71 posto i dobrovoljni Erste Plavi Expert sa 4,45 posto", naglašava predsjednik Uprave iz Erste Plavog Petar Vlaić.

Fond za stabilnost

Zaključno s podacima do 11. prosinca, rezultati obveznih mirovinskih fondova pod upravljanjem Raiffeisen mirovinskog društva kretali su se od - 0,27 posto do 1,17 posto, dok je Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond ostvario prinos od - 1,23 posto u ovoj godini. Dugoročni prosječni prinosi, naglašavaju, i dalje su zadovoljavajući. Kažu kako je, doduše, u proljeće došlo do značajne korekcije cijena većine imovinskih klasa u njihovim portfeljima, ali "u kontekstu dugoročne perspektive ulaganja fondova ovakve okolnosti otvaraju i prilike za ulaganje koje smo u više navrata i realizirali". Tako napominju da su bili značajan kupac domaćih dionica u jeku krize te da su, kroz fond za stabilnost, utjecali na stabilizaciju cijena domaćih dužničkih papira.

Tko ulaže izvan RH?


Mirovinski portfelji većim su dijelom u domaćim državnim obveznicama, ali izloženi su i stranim tržištima. Što se tiče stranih dionica, PBZ-CO u fondu kategorije A u inozemnim dionicama ima 22,34 posto ukupne imovine, a u fondu B 17,69 posto. U AZ fondu A kategorije je izloženost prema stranim dioničkim tržištima 20,5 posto, a 12,2 posto u AZ fondu kategorije B. (U dobrovoljnom AZ Profitu je to 14,5 posto, a najmanja je na AZ Benefitu, 1,4 posto.).

U odnosu na sredinu prosinca prošle godine, u pitanju je značajan porast izražen u postocima, napominju, a posljedica je djelomično rasta imovine, a djelomično dokupa.

U Raiffeisen fondovima izloženost stranom dioničkom tržištu tijekom godine kretala se oko 22 posto za obvezni mirovinski fond kategorije A, oko 12 posto za obvezni mirovinski fond kategorije B te oko 14 posto za Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond.

U Erste Plavom kažu kako izloženost stranim tržištima varira od 2,5 posto za najkonzervativniji OMF C fond do više od 35 posto za OMF A koji je značajno izložen inozemnim dionicama. Inače, većina europskih dioničkih indeksa još uvijek je u negativnom teritoriju, za razliku od američkih, pri čemu je S&P 500 u plusu više od 13 posto (domaći Crobex je zabilježio pad od čak 13,5 posto). Vezano uz obveznice, njihove su cijene uglavnom rasle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:51