Rezultati

Nova zvijezda Zagrebačke burze: Uvršteni u CROBEX te likvidniji i s većom dividendom od HT-a

Planiraju daljnje širenje. Lani zaposlili 226 novih stručnjaka čime su narasli na preko 800 zaposlenika

Nikola Dujmović. predsjednik uprave Spana (u sredini)

 Zeljko Puhovski/Cropix

Span grupa, jedan od najvećih hrvatskih izvoznika softvera objavio je da je prvi kvartal 2023. zaključio s rastom prihoda od 4 posto na 25,6 milijuna eura.

Operativna dobit kompanije veća je za jedan posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi tri milijuna eura, dok je neto dobit zbog poreza i amortizacije manja 17 posto na 1,9 milijuna eura.

Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana kaže da rezultati odraz stvaranja temelja za daljnje širenje i rast poslovanja.

- Tijekom prošle godine pridružilo nam se 226 novih stručnjaka i danas nas je u Spanu više od 800. Akvizicijom GT Tarkvare iz Estonije proširili smo poslovanje na digitalno napredna tržišta Baltika i Skandinavije, gdje ćemo ponuditi naša napredna cloud i cyber security rješenja - kaže Dujmović.

Dodaje da grupa 76 posto prihoda generira izvan Hrvatske.

Najznačajniji rast prihoda u tromjesečju je ipak ostvarila u Hrvatskoj i Sloveniji.

Po segmentima poslovanja, najveći rast grupa Span ostvarila je u području ‘Razvoja softvera i poslovnih rješenja‘ sa skokom od 56 posto, zatim ‘Upravljanju servisima i tehničkoj podršci‘ s rastom od 33 posto.

- U segmentu ‘Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje‘ rast prihoda na drugim tržištima nadoknadio je pad prihoda na ukrajinskom tržištu, gdje je Microsoft produljio besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga Spanovim korisnicima i u 2023. godini - navode u Spanu.

u prvom kvartalu 2023. dionica grupe Span dionica bila je najlikvidnija dionica na Zagrebačkoj burzi (ZSE) i ušla je u sastav indeksa CROBEX10 i CROBEX10tr.

Span je najavio da planira isplatiti dividendu veću od HT-a.

- U skladu s Politikom isplate dividende, Uprava društva i Nadzorni odbor na sjednici održanoj 28. travnja usvojili su prijedlog Odluke o isplati dobiti za 2022. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende u iznosu od 1,33 eura po dionici - kažu u kompaniji.

Inače, Span je prva IT kompanija koja je izlistana na burzi u Zagrebu unazad dva desetljeća, a nakon njih svoj izlazak na ZSE, i to u idućih nekoliko godina, najavila je i M SAN grupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:25