pritisak

Nova zatvaranja i jači dolar pritisnuli cijene nafte

Cijene su na londonskom i američkom tržištu u prošlom tjednu porasle skoro osam posto, zbog zalaganja Saudijske Arabije za dobrovoljnim dodatnim rezovima od milijun barela dnevno tijekom veljače i ožujka, kao dio dogovora većine proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC+) da proizvodnju održe stabilnom
 AFP

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog obnovljene zabrinutosti povezane s novim zatvaranjima radi suzbijanja koronavirusa, kao i zbog jačeg dolara.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 57 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 55,42 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 26 centi, na 51,98 dolara.

"Obnovljena zabrinutost za potražnju uslijed velikog broja novih slučajeva korone i daljnjih ograničenja mobilnosti, ali i jači američki dolar, pritisnuli su prodaju", rekao je analitičar Commerzbanka Eugen Weinberg.

Reuters podsjeća da je zaraženih koronavirusom u svijetu više od 90 milijuna te da se unatoč strogim mjerama Velika Britanija suočava s najgorim tjednima pandemije, a u Njemačkoj broj novozaraženih i dalje raste.

"Oporavak potražnje za naftom zastao je u Europi, posebno zbog dugotrajnih blokada. Zabrinutost za kinesku potražnju također raste nakon novog skoka novozaraženih covidom-19 u toj zemlji, jer se trgovci boje novih zaključavanja", rekao je analitičar Rystad Energy-ja Bjornar Tonhaugen.

Kontinentalna Kina bilježi najveći dnevni porast infekcija u razdoblju duljem od pet mjeseci, a nove infekcije povećavaju se u pokrajini Hebei koja okružuje glavni grad Peking. Glavni grad pokrajine Shijiazhuang je epicentar novog izbijanja zaraze i nalazi se u blokadi tijekom koje je zabranjen odlazak ljudi i vozila, u nastojanju vlasti da obuzda širenje bolesti.

Jači dolar ohrabren nadama o većim poticajima za jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva je također cijene nafte izložio pritisku. Cijene nafte izražavaju se u američkoj valuti i njeno jačanje poskupljuje naftu za imatelje drugih valuta.

Cijene su na londonskom i američkom tržištu u prošlom tjednu porasle skoro osam posto, zbog zalaganja Saudijske Arabije za dobrovoljnim dodatnim rezovima od milijun barela dnevno tijekom veljače i ožujka, kao dio dogovora većine proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC+) da proizvodnju održe stabilnom.

Očekuje se da će rezovi Saudijske Arabije tržište nafte držati u deficitu tijekom većeg dijela 2021. godine iako je potražnja pod pritiskom zatvaranja, smatraju analitičari.

Pooštrene mjere suzbijanja virusa koje su uvele europske zemlje pritišću potražnju za gorivima, objavili su u ponedjeljak iz JBC Energy Researcha.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 54,39 dolara, što znači da je porasla 55 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:13