Poticaj rasta

Nova strategija: 'Subvencionirat ćemo svako noćenje u registriranim smještajnim objektima'

Županijska turistička zajednica osigurala je 100.000 kuna za subvencioniranje turističkih aranžmana koji uključuju Virovitičko-podravsku županiju
Park šuma Jankovac, koja je dio Parka prirode Papuk
 Emica Elvedji / CROPIX

Plemićka, Zelena ili Sakralna ruta, tri su ključna turistička proizvoda Virovitičko-podravske županije koju u posljednje vrijeme otkriva sve više turista. Prošle godine ovu je županiju - u kojoj se spajaju Podravina i Slavonija - posjetilo 15.718 većinom domaćih gostiju. Njih čak 10.773 došlo je iz svih dijelova Hrvatske, a ostvarili su 27.062 noćenja, dok je 4.945 stranih gostiju ostvarilo 13.716 noćenja, što je ukupno 40.778 noćenja.

Kurije i dvorci, dva UNESCO područja – Park prirode Papuk i iznimno očuvana rijeka Drava, aktivan odmor, sjajna gastronomija i vrhunska gostoljubivost razlog su sve većeg zanimanja za Virovitičko-podravsku županiju. Kako bi što više poticali turistički rast i motivirali putničke agencije za ovaj impresivan dio Hrvatske, županijska turistička zajednica osigurala je 100.000 kuna za subvencioniranje turističkih aranžmana koji uključuju Virovitičko-podravsku županiju.

- Subvencionirat ćemo svako noćenje u registriranim smještajnim objektima na području naše županije s 20 kuna, a na Javni poziv mogu se javiti sve turističke i putničke agencije registrirane na području Hrvatske koje imaju već kreirane ili će tek kreirati paket aranžmane u Virovitičko-podravskoj županiji s najmanje jednim noćenjem. Sredstva će se agencijama isplaćivati na mjesečnoj razini, a zahtjeve zaprimamo do 15. u mjesecu za protekli mjesec. Javni poziv otvoren je do utroška predviđenih sredstava, a zaključno do 31. prosinca 2020. - ističe Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

Postupak je maksimalno pojednostavljen pa vlasnici i predstavnici agencija trebaju ispuniti kratak obrazac i dostaviti dokaz o realiziranom paket aranžmanu, a kada prvi put ispunjavaju zahtjev i dokaz o pravnom statusu i potvrdu nadležne porezne uprave o nepostojanju poreznog duga.

Jankovac, 070812.
Grof Josip Jankovic, vlasnik tada brojnih posjeda od Vocina do Virovitice, zaljubljenik u prirodu, dosao je sredinom 19. stoljeca na ovaj posjed, odlucivsi svoje zrele godine provesti uredjujuci jednu lijepu dolinu blizu vrha Papuka. Napustio je raskosan zivot u Becu i kao samac zivio na Papuku do 1862. Prvo je sagradio lovacki dvorac, potom dva protocna jezera, za uzgoj pastrva i za vodoopskrbu. Jedno od dva jezera na Jankovcu
Foto: Zeljko Muzevic / CROPIX
Zeljko Muzevic / CROPIX
Park šuma Jankovac koja je dio Parka prirode Papuk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 22:06