NOVI OBJEKT

Nova strategija državne kompanije: ‘Uz ACI-jev boutique hotel Pula postaje top-destinacija‘

Hotel će se graditi na području pulske marine, umjesto postojeće zgrade "Torta", u njezinim gabaritima

Ivan Herak

 Goran Šebelić/Cropix

Puli se konačno smiješi uređenje stare rive što se priziva već godinama. Doduše, to se neće dogoditi preko noći pa će Puljani i njihovi gosti još neko vrijeme pričekati obnovu. A u njenoj rekonstrukciji uz Grad Pulu i Lučku upravu Pula sudjelovat će i državna tvrtka ACI. Ona naime ima marinu na tom području s poznatom "Tortom" koju namjeravaju u preurediti u butique hotel.

Kaže nam to Ivan Herak, član Uprave ACI-ja d.d. za financije, korporativno pravo i ljudske resurse, ACI će sudjelovati u rekonstrukciji pulske rive na području gdje ima koncesiju, a priču bi zaokružila prenamjena "Torte" gdje se danas nalaze restoran i recepcija s uredima. Kada se riješe svi papiri, ona bi trebala postati mali luksuzni hotel. I to ne bi bio njihov prvi hotel. ACI se u svojoj novoj strategiji usmjerava na hotelijerstvo.

Prenamjena zgrade

- Boutique hotel u ACI marini Pula već je u aktualnoj Strategiji razvoja ACI-ja donesenoj za razdoblje 2018.-2022. godine nominiran kao jedan od prioritetnih razvojnih projekata društva. Nažalost, epidemija covida-19 znatno je usporila razvoj ne samo ovog nego i drugih ACI-jevih projekata.

S obzirom na to da je objekt lociran na atraktivnoj lokaciji, na centralnoj poziciji pulske rive, dodatno i zbog činjenice da Pula kao turistička destinacija raspolaže iznimnim razvojnim potencijalom koji će Pulu izvjesno pozicionirati među naše turističke top-destinacije, izbor da se baš tu gradi hotel nametnuo se kao logični prioritet - kaže nam Herak. Dodao je da je ACI još 2018. izradio idejni projekt, koji u naravi predstavlja prenamjenu i rekonstrukciju neiskorištenih prostora zgrade marine u ekskluzivni boutique hotel.

- Predviđeno je da na mjestu današnje "Tortice", posebno to želim naglasiti, u gabaritima postojeće ACI-jeve zgrade, ACI uloži u izgradnju boutique hotela koji bi u prizemlju imao trgovačke sadržaje, recepciju, caffe bar, restoran, sanitarne čvorove i urede uprave.

Na prvome bi katu hotela bilo 14 hotelskih jedinica, svaka s terasom, a na drugom bi katu bilo smješteno još 12 hotelskih jedinica s terasama i pogledom na pulsku Arenu. Na krovu zgrade smjestio bi se Sky bar s preljevnim bazenom. Osim uređenja centralne zgrade, idejnim projektom predviđeno je i produljenje pontonskih gatova C i D te rekonstrukcija pripadajuće infrastrukture. Idejnim projektom predviđeno je rušenje dijela objekta dok postojeća nosiva konstrukcija objekta, tj. armiranobetonski stupovi, ostaju. Veći dio gradnje u naravi podrazumijeva zapravo dogradnju u postojećim gabaritima - ističe Herak.

Ovim ulaganjem ACI ne želi samo podići kategoriju marine na četiri sidra, već općenito podići kvalitetu usluga u pulskoj marini.

- Valja naglasiti da su sve ACI-jeve marine otvorene za javnost, što podrazumijeva da bi i sve usluge u pulskoj marini bile dostupne kako građanima Pule tako i ostalim posjetiteljima. Kad je u pitanju konačna realizacija projekta, najprije je potrebno da Vijeće Grada Pule usvoji manje izmjene i dopune urbanističkog plana uređenja, za što nam je gradonačelnik Pule obećao punu podršku. Uvjet za izradu glavnog projekta, ishodovanje potrebnih dozvola i, na koncu, samu gradnju jest i izmjena određenih segmenata Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji luka nautičkog turizma.

Nove akvizicije

Inače, ovaj je projekt dio strategija razvoja ACI-ja, a idućeg tjedna ova tvrtka donosi odluku o odabiru strateškog partnera za njezinu izradu za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

- Već u samoj izradi projektnog zadatka za spomenutu Strategiju, Uprava je uz viziju i misiju razvoja Društva definirala i strateške ciljeve ACI-ja. Najvažniji među njima jesu produljenje roka trajanja koncesija i proširenje obuhvata koncesijskih područja, unapređenje kvalitete pružanja usluga, nove akvizicije, u koje će društvo ulagati bilo samostalno, bilo u suradnji sa strateškim partnerima i diversifikacija poslovanja - ističe Herak. Isto tako, u daljnjem razvoju ACI-ja diversifikacija poslovanja, govori dalje, nameće se kao jedan od osnovnih uvjeta stabilnosti poslovanja i podizanja razine prihoda.

Naime, iako je u prošlosti većinu usluga u marinama ACI obavljalo samostalno, danas većinu pratećih sadržaja, prvenstveno ugostiteljsku i servisnu djelatnost, usluge chartera, trgovačku djelatnost, agencijske usluge i ostalo obavljaju druge fizičke i pravne osobe. Samo društvo uglavnom se oslanja na pružanje usluga iznajmljivanja vezova, na godišnjoj i mjesečnoj razini, dizanja i spuštanja plovila, parkinga, pranja plovila te na zanemarivi dio ostalih turističkih usluga.

- Prihodi od obavljanja tih usluga u strukturi prihoda ACI-ja sudjeluju s oko 80 posto, što je u konkurentskom i svakom drugom smislu dugoročno neodrživo. Stoga će u sljedećem razdoblju ACI znatan dio svojih financijskih i ostalih resursa usmjeriti u razvoj ugostiteljskih, trgovačkih i servisnih djelatnosti kao i u osnivanje i razvoj vlastite charter flote koja bi bila stacionirana u nekoliko charter baza jednako raspoređenih duž hrvatske obale. Herak matra da je s obzirom na atraktivnost destinacija na kojima je većina ACI-jevih marina locirana, prostorne kapacitete mikrolokacija unutar marina, prometnu dostupnost, kao i dostupnost te dostatnost komunalne infrastrukture, veliki broj njih idealno mjesto za izgradnju hotela.

Do 50 soba

- Ovisno o lokaciji moguća je izgradnja malih boutique hotela, kapaciteta od 25 do 50 soba, kategorije 4 zvjezdice. U sljedećem četverogodišnjem razdoblju namjera je ACI-ja izgraditi hotelske objekte u Puli, Umagu, Opatiji, Cresu, Vodicama, Skradinu, Trogiru i Korčuli. Ulaganje u hotele bez sumnje će rezultirati povećanjem prihoda i dobiti, otvaranjem novih radnih mjesta te povećanjem tržišne kapitalizacije. U svrhu razrade daljnjih mogućnosti razvoja hotelske djelatnosti ACI je već pristupio i izradi inicijalnih analitika, prema kojima bi očekivani prihodi već u petoj godini poslovanja ACI hotela mogli doseći razinu od 55 milijuna kuna, uz istovremene rashode od 30-ak milijuna kuna. - zaključio je Herak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 04:19