POVOLJNIJA PRAVILA

Nova statistička podjela Hrvatske: Potpore iz EU značajno veće, za dvije regije i do maksimalnih 70%

Za sve statističke regije su povećani iznosi potpora, pa i za najrazvijeniju, Grad Zagreb

Panorama Zagreba

 Zeljko Puhovski/Cropix

S natječajima za europske fondove koji će biti raspisivani od početka iduće godine vrijedit će nova, povoljnija pravila o postotku maksimalnih potpora za investicije po korisniku, a Hrvatska je radi toga podijeljena u četiri statističke regije – Panonsku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku, Jadransku Hrvatsku i Grad Zagreb.

Kako je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, Europska komisija je odobrila kartu Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027. godine, a za sve statističke regije su povećani iznosi potpora, pa i za najrazvijeniju, Grad Zagreb, ističe se u priopćenju.

image

Karta regionalnih potora

Prema novim pravilima, za projekte velikih poduzeća će maksimalni intenzitet potpore biti 50 posto prihvatljivih troškova ulaganja u regijama Panonska i Sjeverna Hrvatska, 40 posto u Jadranskoj Hrvatskoj te 35 posto u Gradu Zagrebu. "Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do 50 milijuna eura u svim se navedenim područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 postotnih bodova za ulaganja srednjih poduzeća i za 20 postotnih bodova za ulaganja malih poduzeća", objašnjavaju u Ministarstvu. Drugim riječima, za mala poduzeća potpore će u dvije najslabije razvijene regije ići i do 70 posto.

Osim povećanja stope financiranja, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak ističe kako sve to "stvara stabilnu ulagačku klimu i omogućava se planiranje investicija na vrijeme".

Hrvatska je u dosadašnjem razdoblju korištenja EU fondova bila podijeljena na dvije statističke regije, Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, što se, kako ističu u Ministarstvu, pokazalo neadekvatnim i nepravednim za vođenje regionalne politike "obzirom da je intenzitet potpore bio 25 posto bez obzira na regiju ulaganja". Kako ilustriraju, regija Kontinentalna Hrvatska sastojala se od 14 županija koje su međusobno vrlo različite vezano za socioekonomske prilike pa su županije "ostvarivale nižu stopu regionalnih potpora u odnosu na stvarni BDP po stanovniku".

Tramišak je već više puta u pripremi za iduće programsko razdoblje naglasila kako se novom kartom regionalnih potpora to ispravlja, a regije će biti uravnoteženije s obzirom na broj stanovnika, ekonomske pokazatelje i druge socioekonomske trendove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:24