CROPIX
Odluka Vrhovnog suda

Nova pobjeda za dužnike u švicarskim francima: Nema zastare za povrat preplaćenog novca

Zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora
Piše: Novac.hrObjavljeno: 31. siječanj 2020. 13:12

Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici Odjela 30. siječnja 2020. donio pravno shvaćanje o tome kada počinje teći zastarni rok kod restitucijskog zahtjeva, prenosi N1.

Ukratko, to je još jedna odluka Vrhovnog suda u korist korisnika kredita u švicarskim francima. Prema toj odluci rok u kojem korisnici kredita u švicarskim francima mogu zatražiti povrat preplaćenog novca teče od dana pravomoćnosti presude prema kojoj je ugovor potpisan s bankom proglašen ništetnim.

Za mnoge korisnike takvih kredita to je dobra vijest jer znači da nisu prošli zakonski rokovi u kojima imaju pravo tražiti povrat preplaćenog novca.

Kako piše N1, pravnim je shvaćanjem pomaknut trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor.

 

Prema tom shvaćanju zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora.

Pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačavanju sudske prakse. Ono je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, pravno je shvaćanje važno i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja, stoji u objavi Vrhovnog suda.

HUB upozorava na praksu Suda EU

Hrvatska udruga banaka oglasila se povodom danas objavljenog pravnog shvaćanja Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske:

 - U ime dijela banaka, HUB iznosi stajalište u vezi danas objavljenog pravnog shvaćanja VSRH-a. Smatramo da se danas objavljenim pravnim shvaćanjem VSRH-a, donesenim u cilju ujednačavanja sudske prakse, uređuje općenito postupanje u slučajevima utvrđenja ništetnosti ugovora u cijelosti i posljedica koje iz toga proizlaze.

HUB nema saznanja o konkretnim okolnostima formiranja ovakvog pravnog shvaćanja. Međutim, kad se govori o mogućem utjecaju takvog shvaćanja na problematiku kredita u CHF, važno je reći da prema postojećoj sudskoj praksi, pa tako i onoj Vrhovnog suda, krediti u CHF nisu proglašavani ništetnima u cijelosti. Iz tog razloga u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će ovakvo shvaćanje utjecati na postupanje sudova u sporovima vezanim uz CHF kredite.

Za kraj naglašavamo kako ovaj novi stav Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije u skladu s primjenjivim pravom EU-a te praksi Suda EU-a.

Naime, Europska komisija i Sud EU u više su navrata potvrdili kako:

    zaštita potrošača ne smije ići do te mjere da se pod krinkom te zaštite tolerira pasivnost potrošača te

    zaštita potrošača ne zahtijeva ukidanje nacionalnih pravila o pravomoćnosti i razumnim rokovima, uključujući rokove zastare.

Dokidanje instituta zastare koje se u naš pravni poredak uvodi ovim novim stavom VSRH-a u stvari vodi suprotnom – po cijenu narušavanja pravne sigurnosti, potrošačima omogućuje da i nakon dugogodišnje pasivnosti ipak ostvare pravo na restituciju ukoliko se restitucija bazira na ništetnom ugovoru. - stoji u priopćenju HUB-a.

 

Linker
08. svibanj 2021 02:16