Odluka Vrhovnog suda

Nova pobjeda za dužnike u švicarskim francima: Nema zastare za povrat preplaćenog novca

Zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora
 CROPIX

Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske je na sjednici Odjela 30. siječnja 2020. donio pravno shvaćanje o tome kada počinje teći zastarni rok kod restitucijskog zahtjeva, prenosi N1.

Ukratko, to je još jedna odluka Vrhovnog suda u korist korisnika kredita u švicarskim francima. Prema toj odluci rok u kojem korisnici kredita u švicarskim francima mogu zatražiti povrat preplaćenog novca teče od dana pravomoćnosti presude prema kojoj je ugovor potpisan s bankom proglašen ništetnim.

Za mnoge korisnike takvih kredita to je dobra vijest jer znači da nisu prošli zakonski rokovi u kojima imaju pravo tražiti povrat preplaćenog novca.

Kako piše N1, pravnim je shvaćanjem pomaknut trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor.

Prema tom shvaćanju zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora.

Pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačavanju sudske prakse. Ono je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, pravno je shvaćanje važno i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja, stoji u objavi Vrhovnog suda.

HUB upozorava na praksu Suda EU

Hrvatska udruga banaka oglasila se povodom danas objavljenog pravnog shvaćanja Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske:

- U ime dijela banaka, HUB iznosi stajalište u vezi danas objavljenog pravnog shvaćanja VSRH-a. Smatramo da se danas objavljenim pravnim shvaćanjem VSRH-a, donesenim u cilju ujednačavanja sudske prakse, uređuje općenito postupanje u slučajevima utvrđenja ništetnosti ugovora u cijelosti i posljedica koje iz toga proizlaze.

HUB nema saznanja o konkretnim okolnostima formiranja ovakvog pravnog shvaćanja. Međutim, kad se govori o mogućem utjecaju takvog shvaćanja na problematiku kredita u CHF, važno je reći da prema postojećoj sudskoj praksi, pa tako i onoj Vrhovnog suda, krediti u CHF nisu proglašavani ništetnima u cijelosti. Iz tog razloga u ovom trenutku nije jasno u kojoj mjeri će ovakvo shvaćanje utjecati na postupanje sudova u sporovima vezanim uz CHF kredite.

Za kraj naglašavamo kako ovaj novi stav Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije u skladu s primjenjivim pravom EU-a te praksi Suda EU-a.

Naime, Europska komisija i Sud EU u više su navrata potvrdili kako:

zaštita potrošača ne smije ići do te mjere da se pod krinkom te zaštite tolerira pasivnost potrošača te

zaštita potrošača ne zahtijeva ukidanje nacionalnih pravila o pravomoćnosti i razumnim rokovima, uključujući rokove zastare.

Dokidanje instituta zastare koje se u naš pravni poredak uvodi ovim novim stavom VSRH-a u stvari vodi suprotnom – po cijenu narušavanja pravne sigurnosti, potrošačima omogućuje da i nakon dugogodišnje pasivnosti ipak ostvare pravo na restituciju ukoliko se restitucija bazira na ništetnom ugovoru. - stoji u priopćenju HUB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:32