Novac.hr

Nokia zatvara 500 radnih mjesta u SAD-u zbog planiranih ušteda od 1,2 milijarde eura

Na kraju prošle godine Nokia je imala oko 103.000 radnika na globalnoj razini.
Zgrada Nokie u Finskoj
 Profimedia, Alamy

Finski proizvođač telekomunikacijske mrežne opreme Nokia ukinuo je 250 radnih mjesta u SAD-u, a očekuju da će ih ukinuti još 250, izvijestio je američki internetski portal za poslovne vijesti Crain's Chicago Business.

Glasnogovornik Nokije potvrdio je ukidanje radnih mjesta u sklopu uštede troškova na globalnoj razini ali nije želio navesti brojke.

Nokia želi do kraja godine realizirati planirane uštede od 1,2 milijarde eura godišnje kako bi umanjila teret akvizicije francusko-američkog rivala Alcatel-Lucenta iz 2016. godine.

„Točno je da smo u sklopu tog programa smanjili broj zaposlenih u Illinoisu. Opseg smanjenja i trenutni broj zaposlenika u Illinoisu neće biti objavljeni“, napisao je glasnogovornik u mailu.

U Nokiji nisu objavili ni koliko radnih mjesta namjeravaju ukinuti na globalnoj razini, no sindikati procjenjuju da bi u opasnosti moglo biti 10.000 do 15.000 radnih mjesta.

Na kraju prošle godine Nokia je imala oko 103.000 radnika na globalnoj razini, što je dvostruko više nego krajem 90-ih godina kada su bili najveći proizvođač mobitela na svijetu. Naime, prije točno 20 godina gotovo svaki treći prodani mobitel bio je njihov, a te je godine i operativna dobit kompanije iznosila 2,6 milijarde dolara. Lani je pak ta brojka bila skromnih 16 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:52