Pad velikana

Nokia bilježi neto gubitak od 127 milijuna eura, najavili nove mjere smanjenja troškova

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme i ove godine posluje s neto gubitkom
Zgrada Nokie u Finskoj
 Profimedia, Alamy

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia objavio je u četvrtak da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom, najavljujući nove mjere smanjenja troškova.

U razdoblju do srpnja do rujna nekad najveći proizvođač mobitela na svijetu zabilježio je neto gubitak od 127 milijuna eura. U istom razdoblju lani također su poslovali s neto gubitkom, i to od 190 milijuna eura.

Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, neto prihodi porasli su jedan posto, na 5,46 milijardi eura.

Izvršni direktor Rajeev Suri ističe da su knjige nerealiziranih narudžbi na kraju tromjesečja bile pune i da očekuju "početak postavljanja komercijalnih mreža pete generacije prema kraju 2018. godine".

Nokia će ipak pokrenuti novi program mjera štednje koji bi trebao smanjiti troškove poslovanja za 700 milijuna eura do kraja 2020. u odnosu na kraj ove godine. Nisu naveli koliko bi radnih mjesta moglo biti obuhvaćeno tim programom. No, prije nekoliko mjeseci sindikati su procjenili da bi u opasnosti moglo biti 10.000 do 15.000 radnih mjesta.

- U našoj je branši ključno da ste konstantno fokusirani na troškove - kazao je Suri.

Nakon što je 2014. godine prodala gubitaško poslovanje s mobilnim telefonima američkom gigantu Microsoftu, finska je kompanija priopćila da će se usredotočiti na infrastrukturu za širokopojasni pristup Internetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 01:05