Utrka za preuzimanje

NLB sve bliže kupnji Addiko banke i ulasku na hrvatsko tržište

Slovenska bankarska grupacija je poboljšala ponudu s 20 na 22 eura po dionici

Zagreb, 200716.
Trg bana Josipa Jelacica 3.
Bivsa Hypo banka promijenila je naziv u Addiko banka.
Na fotografiji: Addiko Bank na mjestu bivse Hypo banke.

 Damjan Tadic/cropix/Cropix

Mjesec dana prije zaključivanja dostave ponuda, Nova ljubljanska banka (NLB) je povećala svoju cijenu za preuzimanje austrijske Addiko banke s 20 na 22 eura po dionici. Ponuda podrazumijeva i premiju od 34,4 posto u odnosu na ponderirani šestomjesečni prosjek cijene dionice od 16,37 eura (14. svibnja 2024. godine, prije objave o preuzimanju). U objavi na Ljubljanskoj burzi predsjednik Uprave NLB-a objašnjava da je i dalje uvjeren da bi akvizicija Addika ubrzala njihove ambicije u financiranju potrošača te malog i srednjeg poduzetništva i digitalizaciji, "istovremeno osiguravajući neizravan ulazak u Hrvatsku, najveće gospodarstvo u našoj matičnoj regiji i most koji nedostaje između domaćeg slovenskog i drugih strateških tržišta Grupe".

Realizacija ponude slovenske banke ovisi o tome hoće li dioničari prihvatiti ponudu o kupnji najmanje 75 posto ukupno izdanih dionica Addika, nekadašnje Hypo banke koja je prešla u ruke američkog fonda i EBRD-a, kao i o odobrenju relevantnih institucija. Utrka za preuzimanje traje već nekoliko mjeseci, a osim NLB-a za Addiko se natječe i kompanija Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića. Ona je ponudila 16,24 eura po dionici i namjerava steći oko 17 posto banke, čime bi povećala sadašnji udjel na oko 27 posto. Interes je pokazao još jedan srpski bankar, Davor Macura, ali on je nedavno povukao ponudu.

Kako zbog podebljane ponude tako i zbog ambicije da preuzme potpunu kontrolu u Addiko banci analitičari daju prednost NLB-u. Sa sve izglednijim preuzimanjem Addiko banke, slovenska grupacija sve je bliže i cilju ulaska na hrvatsko tržište, nakon brojnih neuspješnih pokušaja zbog tereta neisplate štednje Ljubljanske banke.

Svojevrsni uvod predstavlja preuzimanje Mobil Leasinga, čiju je transakciju nedavno odobrila Hanfa, nakon što je NLB kupio slovenski SLS Holdco, matično društvo Summit Leasinga Slovenija koje je imalo hrvatsku podružnicu. NLB je prisutan u pet zemalja u regiji, u BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, a posljednjih godina kupio je dvije banke, Komercijalnu banku u Srbiji i Sberbank Sloveniju, koje je uspješno integrirao u svoju grupaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 16:22