PODACI POKAZALI

Njima nismo skupi: Amerikanci su baš Hrvatsku proglasili najpopularnijom ljetnom destinacijom u Europi

Očekuju da će ovo ljeto biti postavljen i novi rekord

Hrvatska obala 

 /Shutterstock

Travel Off Path, vodeći svjetski nezavisni portal o putovanjima, Hrvatsku je proglasio trenutno najpopularnijom ljetnom destinacijom u Europi. Iako se turisti nakon prestanka korona-mjera u većem broju vraćaju u sve europske zemlje, primjetili su kako je Hrvatska ove godine popularnija od drugih. S druge strane, poznati izletnički gradovi poput Berlina, Praga ili Beča su prema podacima Eurostata zabilježili manje rezervacija preko AirBnB-a, Bookinga, Expedije i TripAdvisora.

- Dalmatinska obala bila je poznata destinacija i prije zdravstvene krize, a iz nje je izašla kao glavni konkurent na Mediteranu koji bi mogao prekinuti desetljećima dugu hegemoniju Španjolske, Italije i Grčke - piše Travel Off Path i dodaje kako bi Hrvatska zaista mogla postati "novi regionalni lider Mediterana".

Lijepu našu svrstali su u sam vrh po oporavku turizma nakon Covida. Razlogom smatraju to što su naše politike tijekom sezone bile "opuštenije" nego u drugim zemljama, ali i velike napore koji su uloženi u poboljšavanje turističkog iskustva.

Američki portal očekuje da će ovo ljeto biti postavljen i novi rekord s obzirom na to da je već do kraja lipnja zabilježeno 6,7 milijuna dolazaka i preko 27,3 milijuna noćenja što je rekordnih 16 posto više u odnosu na godinu ranije. Noćenja su premašila razinu pretpandemijske 2019. za četiri posto.

- Hrvatska je trenutno najtraženija europska destinacija, no nije uvijek bilo tako. Jugoslavenski rat imao je dugotrajan učinak na postjugoslavenske države, ali se unatoč izgledima Hrvatska izdigla iz pepela - zaključuje Travel Off Path.

Amerikanci nas vide kao zemlju koja je intenzivno ulagala u infrastrukturu i radila na priključenju Europskoj uniji, a koja je danas "suptropski raj s rastućom zajednicom iseljenika". Transkontinentalni letovi, dobra povezanost s europskim zračnim lukama, ulazak u eurozonu i Pelješki most dodatno su olakšali putovanja pa je zbog toga Hrvatska sada još atraktivnija turistima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:34