Nesigurnost poslovanja

Njemačko gospodarstvo suočeno s novim nepovoljnim trendovima, posustaje tržište rada

Njemačko gospodarstvo suočeno je s pojačanim nepovoljnim trendovima izvana koji stvaraju neizvjesnost u poslovanju
Piše: HinaObjavljeno: 22. kolovoz 2019. 18:44

Njemačko gospodarstvo suočeno je s pojačanim nepovoljnim trendovima izvana koji stvaraju neizvjesnost u poslovanju, konstatiralo je u četvrtak ministarstvo financija, upozoravajući i na prve znakove posustajanja do sada robusnog tržišta rada.

Izvozno orijentirane industrijske tvrtke u Njemačkoj imaju problema zbog slabije potražnje, pojačanih trgovinskih napetosti i neizvjesnosti koju stvara Brexit.

"Vanjski rizici značajno su ojačali i povećavaju nesigurnost poslovanja", konstatira ministarstvo financija u mjesečnom izvješću.

Prvi pokazatelji za tekuće razdoblje ukazuju na kontinuirani pad aktivnosti u proizvodnom sektoru, navodi se u izvješću.

Rekordno visoka zaposlenost, rast plaća i niski troškovi zaduživanja i dalje podupiru njemačko gospodarstvo, koje od vanjskih šokova donekle štite potrošnja kućanstava i dobri rezultati građevinskog sektora.

U ministarstvu ipak upozoravaju na prve znakove slabosti na do sada robusnom tržištu rada.

"Stanje na tržištu rada i dalje je povoljno, ali rast zaposlenosti usporava", ističu u izvješću.

Pokazatelji za predstojeće razdoblje signaliziraju nastavak tog trenda, posebno u proizvodnom sektoru, ističu u ministarstvu.

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu smanjene su u razdoblju od travnja do lipnja za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a središnja je banka početkom tjedna upozorila da bi se mogle smanjiti i u ljetnom tromjesečju, što bi značilo tehničku recesiju.

Linker
08. listopad 2020 10:00