Veliko preuzimanje

Njemački SAP kupuje kupuje Qualtrics International za 8 milijardi dolara, u gotovini

Tvrtka je kupljena samo nekoliko dana prije nego što je trebala provesti IPO
Sjedište SAP-a u Walldorfu
 Ralph Orlowski / REUTERS

Njemačka tehnološka tvrtka SAP priopćila je kako kupuje Qualtrics International za 8 milijardi dolara u gotovini, pretekavši planirano burzovno uvrštenje dionica te američke tvrtke specijalizirane za anketiranje potrošača na internetu.

Taj sporazum predstavlja veliki korak izvršnog direktora Bill McDermotta u širenje poslovanja SAP-a u područje upravljanja odnosima s klijentima (CRM), čime se pomaže tvrtkama u vođenju financija, logistike i ljudskih resursa.

Za SAP je to najveće preuzimanje od 2014. godine, kada je za 8,3 milijarde dolara kupio tvrtku za upravljanje putovanjima i troškovima Concur.

Qualtrics prikuplja povratne informacije i podatke o kupcima, zaposlenicima, proizvodima i robnim markama za 9.000 tvrtki širom svijeta, pružajući trenutni uvid koji je iznimno bitan u danas sve više digitalnom svijetu.

McDermott je izjavio kako će to SAP-u pružiti prednost pred konkurencijom koja se, rekao je, još uvijek oslanja na podatke o potrošačima koji su nešto stariji.

„Igrači koji su prenijeli svoju tehnologiju iz 1990.-ih godina u 21. stoljeće upravo su izgubili“, rekao je McDermott na konferenciji za medije.

Za Qualtrics sporazum označava dramatični zaokret samo nekoliko dana prije nego što je ta 16-godišnja tvrtka trebala provesti inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) i uvrstiti dionice na burzu.

Izvršni direktor Qualtricsa Ryan Smith, koji je s bratom i ocem vlasnik oko 40 posto kompanije, izjavio je kako je mislio da će javnom ponudom tvrtka biti procijenjena na najmanje 6 milijardi dolara.

„Jednog dana ćemo biti vrijedni 20 ili 30 milijardi dolara. Nismo bili pod nikakvim financijskim pritiskom da išta učinimo“, rekao je Smith, koji će ostati na svojoj poziciji, a kompanija će zadržati svoje dvostruko sjedište u gradovima Provo i Seattle.

Očekuje se da će sporazum, koji je odobren od strane uprava obiju kompanija, biti dovršen u prvoj polovini 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:30