AKVIZICIJA

Njemački Mutares preuzima tvornicu Cimos u Buzetu: Ciljani prihod im je 200 milijuna eura

Ova akvizicija prvi je potez novog ureda u Beču, koji je njemački fond zadužio za tržište jugoistočne Europe

Tvornica Cimos u kojoj radi skoro tisuću radnika

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Njemački fond Mutares objavio je preuzimanje slovenskog proizvođača autodijelova Cimos, u čijem je sastavu i istoimena tvrtka s tvornicama u Buzetu i Roču u Istri. Dosadašnji vlasnik Cimosa je talijanska kompanija TCH, koja ga je 2017. preuzela od slovenskog državnog fonda SDH.

"Cimos će djelovati kao ključna istočnoeuropska platforma za dio Mutaresova portfelja Automotive & Mobility sa sedam proizvodnih pogona u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i jednom logističkom tvornicom u Sloveniji, te s ukupno oko 2000 zaposlenih", priopćeno je iz Mutaresa, uz najavu da će akviziciju Cimosa dovršiti u trećem tromjesečju ove godine. Isti izvor napominje da je preuzimanje Cimosa prvi potez novootvorenog ureda Mutaresa u Beču, kojeg je njemački fond zadužio za analizu tržišta jugoistočne Europe i moguće akvizicije na tom području.

U objavi Mutaresa ne navodi se vrijednost transakcije s TCH-om, ali se napominje da je ciljani godišnji prihod Cimosa 200 milijuna eura te da je za tekuću godinu planirao prihod od 160 do 180 milijuna eura.

Kada je SDH prodavao Cimos, ugovorio je s TCH-om kupoprodajnu cijenu od 100 tisuća eura te dokapitalizaciju od 18,3 milijuna eura, koja je većim dijelom poslužila za "ubrizgavanje" svježeg novca u proizvodnju Cimosovih tvornica.

U sastavu Mutaresa, čiji je ukupni godišnji prihod 2,5 milijarde eura, su i proizvođači autodijelova KICO i ISH, oba sa sjedištem u Njemačkoj i s ukupno 1200 zaposlenih.

Prema riječima Johannesa Laumanna, Mutaresova izvršnog direktora za investicije, plan je njemačkog fonda da "Cimos u sinergiji s tvrtkama KICO i ISH učini svjetskim liderom u proizvodnji autoijelova".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:54