U PUNOM POGONU

Njemački E.ON odbio zatvoriti Sjeverni tok 1: ‘Poljski zahtjev neće biti prihvaćen‘

E.ON ima 15,5 posto udjela u Sjevernom toku 1 koji je uključio u svoj mirovinski fond

Sjeverni tok 1

 Stefan Sauer/AFP

Njemački E.ON, najveći operater energetskih mreža u Europi, odbio je zahtjeve da zatvori plinovod Sjeverni tok 1 u sklopu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, rekao je glasnogovonik kompanije u ponedjeljak za list Rheinische Post.

Njemačka vlada zaustavila je prošlog tjedna postupak certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2, a poljski premijer Mateusz Morawiecki u subotu je pozvao na zatvaranje Sjevernog toka 1, koji od 2011. doprema ruski plin Njemačkoj.

Nord Stream zajednički je projekt ruskog Gazproma, njemačkih Wintershall DEA-e i E.ON-ove PEG Infrastruktur, nizozemskog Gasuniea i francuskog Engie.

E.ON ima 15,5 posto udjela u Sjevernom toku 1 koji je uključio u svoj mirovinski fond.

U kompaniji računaju da poljski zahtjev neće biti prihvaćen.

"U cjelini gledano, smatramo da se Sjeverni tok 1, promatrano iz regulatorne perspektive, potpuno razlikuje od aktualnih rasprava o Sjevernom toku 2 u kojem kao E.ON ne sudjelujemo", rekao je glasnogovornik za list Rheinische Post.

"Posrijedi je odobreni cjevovod za uvoz plina koji je u punom pogonu", rekao je, dodavši da su kapaciteti Sjevernog toka 1 u protekle dvije godine bili potpuno iskorišteni.

Gazprom ima 51 posto, udjela u Sjevernom toku 1, Wintershall Dea 15,5 posto, a Gasunie i Engie po devet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 18:40