Zabrinuti zbog Brexita

Njemačka želi izbjeći nestašicu ključnih lijekova: traže provjeru lanca nabave

Još nije poznato kada će biti poznati rezultati prikupljanja informacija
Lijekovi, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Njemačka vlada zatražila je od proizvođača lijekova da identificiraju moguće slabe točke u lancima nabave koji bi mogli prouzročiti nestašicu ključnih lijekova u slučaju da Britanija izađe iz Europske unije bez dogovora o režimu trgovine.

U Britaniji je locirana faza proizvodnje više od 2.600 lijekova i mjesečno se s Otoka u druge europske zemlje isporučuje 45 milijuna lijekova dok 37 milijuna njih ide u suprotnom smjeru. Njemački Savezni institut za lijekove i medicinske uređaje (BfArM) poručio je vodećim udrugama proizvođača lijekova da prikupe informacije o očekivanim posljedicama Brexita u slučaju da London s Bruxellesom ne postigne dogovor o režimu trgovanja, kazala je glasnogovornica njemačkog ministarstva zdravstva.

- Ministarstvo zdravstva trenutno ne raspolaže dokazima koji bi upućivali na zaključak da će izlazak Velike Britanije dovesti do poremećaja u opskrbi lijekovima u Njemačkoj - naglasila je.

Još nije poznato kada će biti poznati rezultati prikupljanja informacija, dodala je.

Britanska vlada već je zatražila od domaćih proizvođača da povećaju zalihe lijekova za dodatnih šest tjedana kako bi se pripremili za mogućnost izlaska iz EU-a bez dogovora. Njemački je institut 2016. godine uveo redovne tromjesečne sastanke s udrugama proizvođača lijekova, liječnika, farmaceuta i distributera lijekova, a osnovana su i zasebna državna tijela za potrebe praćenja naznaka mogućih nestašica lijekova i ublažavanja takvih problema.

Na tim sastancima rješavani su problemi manjka lijekova poput Mylanovog Epipena, lijeka za anafilaktički šok, i poremećaja u opskrbi lijekom za visoki tlak valsartan koji se proizvodi u Kini a povučen je zbog utvrđenih toksičnih primjesa.

U najnovijem je slučaju BfArM od industrijskih udruženja, čiji su članovi domaći proizvođači lijekova poput Bayera, Mercka i Boehringer Ingelheima, i inozemni dobavljači poput Teve i Rochea, zatražio da razmotre i mogućnost "najgoreg scenarija" izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora i tranzicijskog perioda.

Regulirani sektor proizvodnje lijekova spada među one koji će biti najteže pogođeni Brexitom budući da nije poznato kako će u slučaju izostanka dogovora funkcionirati mehanizam nadzora lijekova, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:28