Stroge mjere

Njemačka zabranila izvoz medicinske zaštitne opreme: 'Postoji uvjet za iznimne slučajeve'

Odluku je donijela vladina radna skupina za epidemiju koronavirusa, a zabrana izvoza stupila je na snagu odmah
Zbog straha od koronavirusa zaštitne maske za lice su rasprodane
 Matija Djanjesic / CROPIX

Njemačka je zabranila izvoz medicinske zaštitne opreme kako bi spriječila nestašicu i osigurala opskrbu bolnica i ordinacija u sklopu nastojanja da se zaustaviti širenje koronavirusa, objavili su dužnosnici u srijedu.

Odluku je donijela vladina radna skupina za epidemiju koronavirusa, a zabrana izvoza stupila je na snagu odmah, objavio je glasnogovornik ministarstva gospodarstva.

Zabrana izvoza odnosi se na sve vrste medicinske zaštitne opreme, uključujući zaštitne maske, medicinske rukavice i zaštitna odijela, pojašnjavaju u ministarstvu zdravstva.

"Iznimke su moguće samo pod strogim uvjetima", dodaju.

Vlada je također odlučila da će ubuduće kupovati opremu kako bi osigurala dovoljne količine za bolnice i liječničke ordinacije u cijeloj zemlji, poručuju iz ministarstva zdravstva.

Njemačka je do sada registrirala 240 slučajeva zaraze koronavirusom koji se pojavio krajem prošle godine u Kini a u međuvremenu se proširio po cijelom svijetu, prouzročivši smrt gotovo 3200 ljudi. U Njemačkoj do sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj povezan sa zarazom koronavirusom, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 04:08