PANIKA UOČI JESENI

Njemačka vrije: Približava se prijelomni trenutak, zemlja je suočena s milijunima nezadovoljnih radnika

Kolektivni ugovori istječu krajem rujna, a radi se o silno važnim njemačkim industrijama, automobilskoj i industriji strojeva

Visoka peć u ThyssenKrupp tvornici u Duisburgu u Njemačkoj

 Ina Fassbender/Afp

Štrajkovi upozorenja mogući su nakon 28. 10., a udruga Gesamtmetall prozvala je sindikat za neodgovornost u ovoj ekonomskoj situaciji

Nakon što su se o tome izjasnile sve njemačke regionalne sindikalne komisije zadužene za kolektivno pregovaranje, uprava moćnog sindikata IG Metall u ponedjeljak je odlučila da će za 3,8 milijuna radnika koje "pokriva" u metalskoj i elektroničkoj industriji, suočenoj s krizom, tražiti povećanje plaća od osam posto.

Vijest je objavio Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), napominjući da su u pitanju plaće koje se dogovaraju u sklopu najvećih kolektivnih pregovara u njemačkoj ekonomiji, a odluke tog sindikata mogu predstavljati referentnu točku za cijelu politiku plaća u zemlji u riskantno vrijeme inflacije.

U FAZ-u napominju da trenutačno u Njemačkoj ne postoji konsenzus oko toga što je crta koja bi dijelila "visoke" od "niskih" zahtjeva za povećanje plaća, ali vlada povećava zakonsku minimalnu plaću za 25 posto u odnosu na prošlu godinu. U odnosu na to, kažu, zahtjev IG Metala od osam posto čini se skroman.

Koncentrirani rizici

Kolektivni ugovori istječu krajem rujna, a radi se o silno važnim njemačkim industrijama, automobilskoj i industriji strojeva. Kako je objavio Handelsblatt, štrajkovi upozorenja su mogući nakon 28. listopada, a poslodavačka udruga Gesamtmetall je sindikat zbog zahtjeva za dizanjem plaća prozvala neodgovornim u ovoj ekonomskoj situaciji kada se kompanije suočavaju s visokim troškovima sirovina i energije.

Kako je u nedavnom intervjuu za Rhein-Zeitung rekao predsjednik te udruge Stefan Wolf, njemačka metalska i elektronička industrija s oko 26 tisuća kompanija još se nije vratila na pretkriznu razinu koju je imala 2018. godine (proizvode trenutačno oko 15 posto manje, a plaće su u tom razdoblju porasle 10 posto), rizici su se skoncentrirali kao nikad prije, a kompanije moraju smoći snage da ulažu u strukturne promjene. To bi, smatra, sindikat trebao uvažiti, te poručuje da su u kolektivnim pregovorima "uvijek dosad našli rješenje, pa će tako i sada".

Početak pregovora

Inače, piše u ponedjeljak Handelsblatt, u Baden-Württembergu i Berlin-Brandenburg-Saskoj je zakazan početak prvih kolektivnih pregovora za 14. rujna.

Jedan od sindikalnih pregovarača iz IG Metalla, koji će sudjelovati u kolektivnim pregovorima u Donjoj Saskoj i Saskoj-Anhalt za oko 125 tisuća radnika u šest njemačkih tvornica Volkswagena i njihovih podružnica, rekao je sredinom prošlog tjedna da je inflacija brutalna realnost koja uništava imutak, udara na dohodak i mnoga kućanstva dovodi u ekonomske probleme, objavio je Automotive News Europe.

Prema izvorima iz tog sindikata, i u tvornici Tesle kod Berlina, koja se od ovog tjedna gasi na dva tjedna radi remonta, među radnicima vlada nezadovoljstvo iako je uprava najavila povećanje plaća za šest posto. Razlog je što je kompanija, zbog nedostatka kvalificiranih radnika, počela u zadnje vrijeme novopridošlima nuditi veće iznose plaća nego onima ranije zaposlenima. U Tesli, međutim, ne postoji organizirani sindikat, pa je na takvu politiku vlasnika teško utjecati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:45