MINIMALNA SATNICA

Njemačka povisuje minimalac: ‘Porasli su životni troškovi, sprječavamo širenje siromaštva‘

Njemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih
 PATRICK HERTZOG/AFP

Njemačka vlada donijela je odluku o podizanju minimalne satnice na 12 eura, priopćila je vlada nakon sastanka kabineta u srijedu.

"Povećanjem minimalca će profitirati preko šest milijuna građana, prije svega žene te zaposleni na istoku zemlje", rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon redovnog sastanka kabineta u srijedu.

Heil je rekao kako povišica minimalne satnice s 9,82 na 12 eura također pogoduje zaposlenima koji su tijekom pandemije "održavali vitalne funkcije društva", poput njegovatelja kao i ostalih zaposlenih u zanimanjima koja su relevantna za funkcioniranje sustava.

Minimalna satnica bi prvo u lipnju trebala biti podignuta na 10,45 eura, a zatim u listopadu na 12.

Vlada je ovu odluku opravdala porastom cijena života i stanovanja u Njemačkoj.

"Ovaj porast životnih troškova je u pitanje doveo mogućnost pokrivanja tekućih troškova za osobe koje uz minimalnu satnicu rade puno radno vrijeme", stoji u priopćenju vlade.

Povišenje minimalca još mora odobriti Bundestag, gdje vladajuća socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada raspolaže većinom.

Njemački savez sindikata (DGB) je pozdravio ovu odluku vlade kao važan signal u borbi protiv osiromašenja zaposlenih.

"Ovdje se radi o vrednovanju rada i važnom koraku u borbi za sprječavanje širenja siromaštva", rekao je član upravnog odbora DGB-a Stefan Koerzell.

Udruga poslodavaca Njemačke (BDA) je kritizirala odluku vlade zbog "miješanja politike". BDA je zatražila da se pitanje odluke o minimalcu ponovno vrati u nadležnost posebnog povjerenstva sastavljenog od predstavnika poslodavaca i zaposlenih, a koje je do sada odlučivalo o ovom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2022 16:50