ENERGETSKI ZAOKRET

Njemačka odustaje od plana gašenja termoelektrana na ugljen: čini se da je prioritet osigurati opskrbu zemlje strujom

Postupno ukidanje planirano je najkasnije do 2038. godine

Elektrana njemačkog energetskog diva RWE

 Ina Fassbender/Afp

Njemačka energetska tvrtka RWE objavila je u utorak da će u dogovoru s vlastima pomaknuti rok postupnog gašenja termoelektrana na ugljen s 2038. na 2030. godinu, ali i produljiti rad dvije za godinu i pol dana, do proljeća 2024.

Elektrane u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji trebale su biti ugašene krajem godine, ali rok je pomaknut kako bi se osigurala opskrba Njemačke strujom i uštedio plin s obzirom na energetsku krizu koju je izazvao rat u Ukrajini, objavilo je u utorak ministarstvo gospodarstva te savezne zemlje.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji nalazi se RWE-ovo sjedište.

Unatoč očekivanoj većoj potražnji za lignitom u sljedećih 15 mjeseci, tvrtka je isključila mogućnost otvaranja novih lokacija za njegovu eksploataciju.

Njemačka vladajuća koalicija lijevog centra, koja uključuje Zelene kao drugu stranku po veličini, najavila je svojedobno da planira ubrzati postupak postupnog izbacivanja ugljena iz upotrebe u proizvodnji struje.

Prema koalicijskom sporazumu triju vladajućih stranaka, postupno ukidanje planirano je najkasnije do 2038., a u "idealnom" slučaju do 2030., napominje agencija dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 02:41