4 koraka za izlazak iz krize

Njemačka doživljava najgoru recesiju u poslijeratnoj povijesti

Savezni ministar gospodarstva Peter Altmaier ima planove za pokretanje gospodarstva u vrijeme pandemije OMILJENO ODREDIŠTE HRVATSKIH GASTARBAJTERA DOŽIVLJAVA NAJGORU RECESIJU U POSLIJERATNOJ POVIJESTI 'Nužna su četiri koraka za izlazak iz krize, a posljednji će uključivati i 'fitness program''
Peter Altmaier
 AFP

Pad ukupnog društvenog proizvoda (BDP-a) od 6,3 posto - to nije zabilježeno u povijesti Savezne Republike Njemačke. „Bilo je ljepših prilika i optimističnijih izgleda“, rekao je savezni ministar gospodarstva Peter Altmaier prije nego što je u Berlinu predstavio svoju proljetnu prognozu za ovu godinu.

Tržište rada je već pod velikim pritiskom i taj pritisak će se samo povećavati. Oko tri milijuna ljudi trenutno prima naknadu za skraćeno radno vrijeme. Očekuje se da će broj zaposlenih ove godine biti smanjen za 370.000 i da će se stopa nezaposlenosti povećati na 5,8 posto.

Gospodarstvo istovremeno doživljava šok u zemlji i inozemstvu. Podjednako su pogođene ponuda i potražnja, jer se i globalna ekonomija suočava s dubokom recesijom. Lanci opskrbe su prekinuti širom svijeta. „Potražnja za njemačkom robom će i dalje opadati i sporo će se oporavljati", rekao je Altmaier, piše DW.

Koban pad izvoza

Za izvozno orijentirano njemačko gospodarstvo predviđeni pad izvoza od 11,6 posto ove godine je koban. Njemački društveni proizvod također opada, jer zbog zatvaranja prodavaonica, restorana i objekata za slobodno vrijeme, privatna potrošnja također opada - za 7,4 posto ove godine. Proljetna prognoza očekuje da će najgore biti krajem lipnja. Tada će društveni proizvod vjerojatno biti oko 89 posto u odnosu na kraj 2019. godine.

Saveznom ministru gospodarstva je tim važnije razmišljanje - kako bi stvari u Njemačkoj mogle ponovo krenuti na bolje. „Što brže budemo mogli ponuditi konkretnu perspektivu, tim brže će se gospodarstvo ponovo pokrenuti." Pogotovo jer proljetna prognoza pretpostavlja da bi prave mjere mogle pomoći gospodarstvu da u 2021. poraste za 5,2 posto.

Altmaier je razvio plan od četiri koraka koji će biti razrađen u idućim tjednima i mjesecima. „Znamo da će pandemija završiti samo cijepljenjem, ali potreban nam je hodogram za postupno obnavljanje gospodarskog života."

Prvi korak - a tu se Njemačka nalazi trenutno - predstavlja financijska pomoć gospodarstvu. Postojeći programi pomoći moraju se optimirati, počevši od hitne pomoći manjim poduzećima preko kredita državne banke za obnovu KfW do dogovorenog stabilizacijskog fonda, koji je namijenjen sprječavanju prevelikih šteta za strateški važna gospodarska područja.

Međutim, Savezna vlada ne može u vezi s time postupati onako kako bi htjela. Uzmimo na primjer Lufthansu. Kako i u kojoj mjeri pomoći ugroženoj aviokompaniji odlučuje se ne samo u Berlinu, nego i u Bruxellesu. „Kriteriji moraju biti usklađeni s EU-om", priznaje Altmaier, ali ne želi iznositi nikakve pojedinosti.

Prijelazni koraci

Kao drugi korak plana spašavanja njemačkoga gospodarstva Savezna vlada se želi usredotočiti na ona poduzeća koja tek kasnije mogu započeti svoje poslovne aktivnosti. Tu pripadaju organizatori velikih manifestacija, sajmovi, ugostiteljstvo i kulturni sektor. I za njih bi trebale postojati odgovarajuće mjere koje bi se još precizirale. „Proći će puno vremena prije nego što se rad ovih sektora vrati na normalnu razinu", kaže savezni ministar gospodarstva. Do tada bi trebali biti mogući i prijelazni koraci. „Nadam se da ćemo krajem svibnja moći ukinuti neke restrikcije u ugostiteljstvu."

Naravno, uvjet za to je da se održe dosad postignuti uspjesi u obuzdavanju pandemije. „Prognoza pretpostavlja da neće biti većih zastoja, već da ćemo postupno naučiti nositi se s ovom pandemijom", rekao je Altmaer, piše DW.

Broj novih infekcija u posljednja tri tjedna je išao „u pravom smjeru". Umjesto 5.000 novih infekcija svakog dana, trenutno se bilježi samo 1.000 do 1.300. Ali nitko ne smije zaboraviti: „Ovo je utrka na duge staze i moramo dobro rasporediti svoje snage."

Njemačka je u drugom mjesecu s ograničenjima kontakta. „Mnogi imaju subjektivan dojam da to traje duže", kaže Altmaier, aludirajući na činjenicu da mnoge stranke pozivaju na znatno jače popuštanje restrikcija. „Za nekoliko dana ćemo znati hoće li se broj novih infekcija nastaviti smanjivati i mislim da je ispravno pričekati i tih nekoliko dana."

'Fitness program' za gospodarstvo

Ako sve pođe dobro, mogli bi uslijediti i treći i četvrti korak plana za spašavanje njemačkoga gospodarstva - za početak s „programom konjunkture prilagođenim situaciji i potrebama“. To može, na primjer, uključiti premije za kupovinu automobila. Automobilska industrija je od velikog značenja za ekonomsko blagostanje Njemačke i nalazi se u procesu promjena koji nema veze s koronavirusom. Altmaier je govorio o ekološki održivoj mobilnosti i značajnom smanjenju emisije CO2.

Govoreći o četvrtom koraku, savezni ministar gospodarstva je spomenuo „fitness program" za gospodarstvo. Tu se radi o strukturama, rekao je, bez dodatnih pojedinosti. U svakom slučaju bi tu trebalo uzeti u obzir i međunarodne lance opskrbe i tržišta. „Ne želimo da se svjetsko gospodarstvo vrati u stanje u kojem svi vjeruju da mogu sve sami proizvoditi."

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:42