LANČANA REAKCIJA

Nizozemska istupa iz Povelje o zaštiti ulaganja u energetski sektor: Hoće li i Hrvatska, pa i cijela EU, uskoro tim putem...

Tako je mađarska energetska grupa MOL 2013. pokrenula arbitražni spor protiv Hrvatske

Rafinerija Exxon Mobile u Botleku, Nizozemska

 /Anp Via Afp

Nizozemska je odlučila krenuti stopama Španjolske i istupiti iz Povelje o zaštiti ulaganja u energetski sektor, priopćilo je u srijedu ministarstvo energetike.

Povelja je na snazi od 1998. i ima više od 50 potpisnika, uključujući EU, a investitorima omogućuje da tuže vlade zbog mjera koje im smanjuju zaradu.

Proteklih godina povelju su koristile tvrtke za fosilna goriva i one za obnovljivu energiju, tužeći vlade zbog promjena regulative.

Tako je mađarska energetska grupa MOL 2013. pokrenula arbitražni spor protiv Hrvatske, tvrdeći da nije poštovala svoje obaveze iz ugovora o plinskom poslovanju. Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) presudio ju u srpnju protiv Hrvatske.

Zagreb je u postupku osporavao nadležnost ICSID-a za odlučivanje o povredama Ugovora o energetskoj povelji, tvrdeći da je protivna pravu EU-a, ali arbitri nisu prihvatili taj argument.

Objavljujući u srijedu odluku o istupanju, nizozemski ministar za klimu i energetsku politiku Rob Jetten rekao je u parlamentu da sporazum nije u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom i da pokušaji da se o njemu ponovno pregovara nisu urodili plodom, rekla je glasnogovornica.

„Zato će Nizozemska, po mogućnosti sa cijelim EU-om, napustiti ECT”, naglasila je, dodavši da točan datum istupanja još nije određen.

Italija se povukla iz sporazuma 2016., a Hrvatska, EU, ali i Španjolska na popisu su zemalja i organizacija koje su povelju ratificirale ili je provizorno primjenjuju, prema internetskoj stranici Ugovora o energetskoj povelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:09