Novac.hr

'Nitko nije očekivao ovako strelovit oporavak Konzuma, prodaja je narasla za 8 posto'

Umjesto planiranih 125 milijuna kuna prihoda u svibnju, Konzum je zaradio 150 milijuna
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

U svibnju je prihod Konzuma veći za gotovo osam posto, a marža je skočila za 16 posto te je umjesto planiranih 125 milijuna kuna dosegnula 150 milijuna kuna. To je izravna posljedica profitabilnijeg poslovanja, pri čemu s s tržišta dobivamo informacije kako je naša konkurencija iznenađena snažnim i brzim oporavkom Konzuma. Doista mislim da nitko nije očekivao takav fantastičan povratak", pohvalila se u srijedu na Odboru za gospodarstvo Irena Weber, zamjenica povjerenika Peruška.

Naime, resorni ministar Darko Horvat i Vladin izvanredni povjerenik Fabris Peruško na odboru podnose izvješće o poslovanju Agrokora. Horvat je tako izjavio da Agrokor ima budućnost, koja je sada u rukama vjerovnika, te je pozvao vjerovnike da na ročištu 4. srpnja glasuju za nagodbu.

Horvat je na početku sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo podsjetio na činjenice koje su dovele do toga da će na ročištu, zakazanom za 4. srpnja, vjerovnici odlučivati o nagodbi u Agrokoru.

'Bili smo na rubu propasti'

"Koncern Agrokor bio je doveden od strane bivše uprave na sam rub propasti. Zaredalo se nekoliko uzastopnih snižavanja kreditnog rejtinga, upozorenja na računovodstvene malverzacije, uslijedio je pad cijena dionica Agrokorovih kompanija, pokretanje prvih ovrha temeljem zadužnica, blokirani računi Agrokorovih kompanija, prekid isporuka robe, prazne police najvećeg trgovačkog lanca, nelikvidnost, neizvjesnost tisuća zaposlenih, koji u ovom trenutku rade u tom sustavu", rekao je.

Iako je riječ o privatnoj kompaniji za čije su vođenje bili odgovorni tadašnja uprava i vlasnik, prateći eskalaciju krize u Agrokoru, Vlada je identificirala ogromne sistemske rizike koji mogu zaprijetiti stabilnosti cjelokupnog gospodarstva u slučaju naglog urušavanja tog velikog sustava, naveo je.

Kako je istaknuo, u proteklih 14 mjeseci, unatoč prijeporima, danas je jasno da je zakon o izvanrednoj upravi kao pravni okvir koji je Vlada predložila u iznimno kratkom roku, spriječio gospodarsku katastrofu u Hrvatskoj. Naglasio je i da je od jučer hrvatski pravni okvir, odlukom Vijeća EU-a, postao dijelom pravne stečevine EU. Vijeće taj zakon prihvatilo s 27 glasova za.

"To znači da će se od sada u svim državama EU-a bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora voditi u okviru našeg zakona. Dakle Vlada RH je stvorila kvalitetan, europski okvir kako riješiti problem, a sve nakon toga je u rukama Trgovačkog suda, jer sud je taj koji vodi proces, kao i rukama samih vjerovnika, koji su putem Privremenog vjerovničkog vijeća nakon 14 mjeseci pregovora jednoglasno prihvatili prijedlog nagodbe", kazao je Horvat.

Budućnost je u rukama vjerovnika

Dodao je da uspješan završetak nagodbe pokazuje zrelost i Vade i suda i vjerovnika, kao i ponovno vraćanje povjerenja u institucije svih koji su bili uključeni u taj proces.

Horvat je podsjetio da je tekst nagodbe o kojem će vjerovnici glasovati 4. srpnja dobio podršku vjerovnika koji predstavljaju gotovo 85 posto svih tražbina s pravom glasa. Stoga je pozvao vjerovnike da na ročištu glasuju za predloženu nagodbu.

"Agrokor i njegovi partneri u sljedećem periodu imaju budućnost", ustvrdio je Horvat, dodavši da je ta budućnost sada u rukama vjerovnika te je izrazio uvjerenje da će se nagodba uspješno završiti.

Izvanredni povjerenik Fabris Peruško predstavio je sadržaj nagodbe koja ima nekoliko tisuća stranica.

S obzirom na broj kompanija unutar Agrokora, sami vjerovnici su potvrdili model prioritetnog namirenja, kaže Peruško. "Riječ je o fer i pravednom načinu namirenja", istaknuo je Peruško, dodavši da se koristi svugdje u svijetu. Odabir tog modela je bio jedan od glavnih razloga zašto je izvanredna uprava dobila sporove u inozemstvu, naglasio je izvanredni povjerenik.

Svaka tražbina, njih 12 tisuća, prošla je kroz model i izračunat je povrat, objašnjava Peruško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. srpanj 2024 05:44