NIŠTA OD KATAKLIZME

Ništa od propasti plinara zbog visokih cijena: Naknadu gubitka u kupnji plina traže samo ove dvije plinare...

HERA će utvrditi jesu li zahtjevi opravdani

Gradska plinara Zagreb

 Zeljko Puhovski/Cropix

Unatoč višemjesečnim najavama dijela saborske oporbe i medija o propasti domaćih plinara zbog visokih cijena koje su im nametnuli "zli trgovci i tajkuni", samo su dvije plinare, kako doznajemo u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, zatražile nadoknadu gubitaka u kupnji plina. Riječ je, osim o Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba, o čijem smo zahtjevu za naknadu gubitaka od države izvijestili prošlog tjedna, i o slovenskom Geoplinu.

- Navedene tvrtke javile su se za refundaciju temeljem Vladine Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije za razdoblje od 1. 4. 2023. do 31. 7. 2023. i prethodno sklopljenih ugovora za plin u kojima su navedene više cijene od cijena plina određenih za javnu uslugu - pojašnjavaju u Ministarstvu koje, prema pravilima o refundaciji, prikuplja zahtjeve i šalje ih Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) na obradu.

Koliko će biti isplaćeno

Spomenuti ugovori o kupnji plina za javnu uslugu, naime, deponirani su u HERA-i, koja onda može utvrditi jesu li zahtjevi za nadoknadu gubitaka plinara opravdani.

Pokušali smo doznati od HERA-e koliko će GPZO-u i Geoplinu biti isplaćeno na ime razlike cijene plina koju je država odredila i cijene po kojoj su kupili plin od trgovaca, no nismo dobili odgovor do zaključenja teksta. U proljeće prošle godine, podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izlazio je s procjenama da će se gubici GPZO-a, zbog, kako je kazao, štetnih ugovora s Prvim plinarskim društvom mjeriti u "stotinama milijuna kuna". Prema poslovnom izvješću Zagrebačkog holdinga za 2022., međutim, gubitak GPZO-a je 96 milijuna kuna.

image

Gradska plinara Zagreb

Zeljko Puhovski/Cropix

Bez kataklizmi

Vlada je u dvama energetskim paketima pomoći građanima i poduzetništvu, podsjetimo, "zacementirala" veleprodajnu cijenu plina na 41 euro za megavatsat u javnoj opskrbi plinom. Plinare su, s druge strane, prije Vladine odluke sklapale ugovore o nabavi plina po cijenama većim od 41 euro za megavatsat, a spominjane su cifre i od 115 eura za megavatsat.

Osim GPZO-a i HEP Plina, koji od Ine izravno kupuje plin po "zacementiranoj" cijeni od 47 eura za megavatsat, još je deset tvrtki javnih opskrbljivača. Dio opskrbljivača kupuje plin upravo od HEP Plina, koji im mora prodavati po nabavnoj cijeni od Ine pa i u tome treba tražiti razloge što nikakvih kataklizmi plinara, najavljivanih od dobro obaviještenih i "stručnih" saborskih zastupnika, nije bilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:01