EKSKLUZIVNO

Ništa od prodaje Pevexa, doznajemo gdje je zapelo: ‘Što se mene tiče, zauvijek odustajem‘

Taj trgovački lanac zasad ostaje u rukama postojećih vlasnika

Pevex Makarska

Nakon što je stigla samo jedna neobvezujuća ponuda za kupnju 53 posto dionica Pevexa u vlasništvu dva velika dioničara, taj trgovački lanac za sada ipak ne ide u prodaju i ostaje u rukama postojećih vlasnika.

"Stigla je jedna neobvezujuća ponuda, ali ne bih o detaljima. Jedino što mogu potvrditi jest da ponuda nije adekvatna. To znači da nastavljamo s ciklusom ulaganja i što se mene tiče zauvijek odustajem od prodaje Pevexa i isplate dividendi. Ja imam i druge tvrtke koje rade dobro, vidjet ćemo od ćega će živjeti savjetnik ministra", poručio je Mario Radić koji osobno i i preko tvrtke Filir drži 16,6 posto dionica.

Uz Radića, na prodaju svog udjela od 37 posto bio je spreman i Pavao Vujnovac pa su potencijalni ulagači u 53 posto udjela imali rok za predaju neobvezujućih ponuda do 9. lipnja. Vujnovac i Radić su za prodaju svog udjela angažirali KPMG koji je krajem ožujka uputio inicijalni poziv na adrese desetak potencijalnih investitora. Uz vodeće europske kompanije iz "uradi sam" segmenta, kao potencijalni investitori spominjali su se i investicijski fondovi. Nakon neobvezujućih ponuda, trebao je uslijediti proces dubinskog snimanja, a zatim i predaja obvezujućih ponuda. Međutim, od svega toga na kraju - ništa.

Iako Jurica Lovrinčević, koji osobno i preko svoje tvrtke Dicentra ukupno ima 23 posto dionica, zbog svoje pozicije posebnog savjetnika ministra gospodarstva proteklih tjedana ne želi komentirati ništa oko prodaje Pevexa, on je u konačnici s još nekoliko malih dioničara koji ukupno drže 27 posto udjela također bio spreman pregovarati o potencijalnoj prodaji.

Uz najave o prodaji Pevexa, neslužbeno se kalkuliralo o tržišnog cijeni od minimalno 400 do 500 milijuna eura. To su iznosi na kojima su očito svoj prag za pregovore postavili i većinski dioničari očekujući ponudu za svoj paket dionica, no samo jedna pristigla ponuda bila je daleko ispod tog ranga.

image

pevex advetorijal

Pevex/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:31