Udruga nautičkog sektora HUP-a

‘Nismo ostvarili prihod niti za pokriti osnovne troškove‘

Zatražili su zamrzavanje odredbi važećeg Zakona o porezu na dobit i Pravilnika poreza na dobit za vrijeme trajanja epidemije
 Nikola Vilic/Cropix

Predstavnici čarter kompanija okupljenih u HUP-ovoj Udruzi nautičkog sektora otkrili su da plovila koja se daju u najam zbog pandemije u prosjeku nisu uprihodila niti sedam posto vrijednosti plovila. Upozorili su i, kako navode, da su dodatno kažnjeni jer im se porezno ne priznaju kao rashod troškovi veza, servisa i amortizacije. Stoga je prema njihovom mišljenju zamrzavanje odredbi važećeg Zakona o porezu na dobit i Pravilnika poreza na dobit za vrijeme trajanja epidemije od vitalne važnosti za poslovanje hrvatske nautičke industrije. Iz tog razloga su zatražili zamrzavanje odredbi važećeg Zakona o porezu na dobit i Pravilnika poreza na dobit za vrijeme trajanja epidemije.

- S obzirom na to da se bliže rokovi predaje završnih računa tražimo hitnu reakciju nadležnih jer nam je dovoljno teško raditi u ovim neizvjesnim vremenima i bez dodatnih nameta - navode predstavnici čarter kompanija okupljenih u HUP-ovoj Udruzi nautičkog sektora.

Zakonom i Pravilnikom o porezu na dobit čarter kompanijama se kao rashod priznaje amortizacija i pripadajući troškovi plovila, ali samo ako po osnovi korištenja takvo plovilo u poreznom razdoblju ostvari prihod najmanje u visini sedam posto nabavne vrijednosti.

- S obzirom na pandemijom pogođenu skraćenu sezonu koja je trajala tek nešto više od dva mjeseca, više od pola brodova hrvatske čarter flote nije ostvarilo dovoljno prihoda niti kako bi pokrili svoje osnovne troškove. Da bi stvar bila gora, ti isti troškovi bit će porezno nepriznat trošak i za njih će se uvećati porezna osnovica te će očito čarter kompanije platiti porez na dobit. Plovila imaju visoke troškove hladnog pogona, a to su vez, osiguranje, dizalica, troškovi godišnjih pregleda i atesta sigurnosne opreme te troškovi redovnog održavanja. Većina tih troškova su fiksni troškovi, bez obzira na to je li plovilo bilo u upotrebi ili ne - pojašnjavaju iz Udruge nautičkog sektora pri HUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. veljača 2024 13:36