Podnesak u luksemburgu

Nike traži poništenje odluke EK o njegovom poreznom aranžmanu u Nizozemskoj

Europska komisija pokrenula je istragu u siječnju 2019. godine kako bi utvrdila je li Nike poreznim aranžmanom stekao nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju
 Nike Skateboarding/nike

Nike je pozvao u ponedjeljak europski sud da poništi odluku Europske komisije o istrazi njegova poreznog aranžmana u Nizozemskoj zbog sumnje da krši propise o državnoj pomoći.

Europska komisija pokrenula je istragu u siječnju 2019. godine kako bi utvrdila je li Nike poreznim aranžmanom stekao nepravednu prednost u odnosu na konkurenciju.

Bruxelles je analizirao pet poreznih rješenja koje su nizozemske vlasti izdale između 2006. i 2015. godine i preliminarno zaključio da su naknadama među tvrtkama možda neutemeljno smanjena porezna osnovica Nikeovih podružnica.

Time je Nikeu osigurana prednost u odnosu na konkurenciju, što predstavlja nepropisnu državnu pomoć, zaključio je Bruxelles.

Nike tvrdi da se taj zaključak temelji na pravnim greškama. Po njihovom mišljenju EK nije podastro "dovoljno argumenata za zaključak da osporene mjere ispunjavaju sve kriterije da ih se proglasi potporom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 00:31